Η Αττική «πάγωσε» τη ΔΗΜΑΡ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωνία για τις ευρωεκλογές επικρατεί στη ΔΗΜΑΡ μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί να εμφανιστεί αισιόδοξη, υπερτονίζοντας τις θετικές πλευρές, όπως ήταν π.χ. οι επιτυχίες των κ. Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη, τους οποίους στηρίζει η ΔΗΜΑΡ από το 2010. Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα της Αττικής έχει παγώσει τα στελέχη, αφού η υποψήφια περιφερειάρχης Μαρία Γιαννακάκη συγκέντρωσε μόλις το 1,76%. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος Χ. Μαχαίρας παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν «δυσμενές», ενώ ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Σπ. Λυκούδης το χαρακτήρισε «ένα αρνητικό αποτέλεσμα που δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτε». Εν όψει ευρωεκλογών, πάντως, δεν αναμένεται να σηκωθούν οι τόνοι, η κριτική παραπέμπεται για τη Δευτέρα.

Αντανακλώντας και την αποτίμηση που έγινε στην Εκτ. Επιτροπή χθες, ο κ. Μαχαίρας δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένη» από τα αποτελέσματα, επειδή επιβεβαιώθηκε η στρατηγική της για «την ανάπτυξη των αυτοδιοικητικών σχημάτων που έχουν γνώση, ήθος και ικανότητες». Επικαλέστηκε δε ως παραδείγματα τους κ. Καμίνη και Μπουτάρη, αλλά και τους κ. Ιωακειμίδη στον Ρέντη και Παπαδόπουλο στη Θέρμη, ενώ μίλησε για μια «σημαντικότατη εκλογική καταγραφή αυτοδιοικητικών σχημάτων και υποψήφιων περιφερειαρχών που στήριξε μόνο η ΔΗΜΑΡ». Σε ό,τι αφορά την Αττική, παραδέχθηκε ότι δεν πήγε καλά: «Σαφώς και παίρνουμε το μήνυμα από αυτό το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε (ΒΗΜΑ FM). Τόσο ο κ. Μαχαίρας όσο και οι κ. Λυκούδης και Α. Παπαδόπουλος που σχολίασαν το αποτέλεσμα τόνισαν ότι η μόνη που δεν ευθύνεται γι’ αυτό είναι η κ. Γιαννακάκη. Ο κ. Παπαδόπουλος, μάλιστα, επισήμανε ότι «έδωσε έναν αξιοπρόσεκτο αγώνα με πενιχρά μέσα».

Στον αντίποδα, ο κ. Σπ. Λυκούδης επισήμανε πως «εκεί που φτιάχτηκαν αυτοδιοικητικά σχήματα που είχαν ευρύτερο κεντροαριστερό χαρακτήρα είχαν καλές καταγραφές. Οπου δεν επιχειρήθηκε αυτή η ευρύτερη προσπάθεια, νομίζω ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «τα συμπεράσματά μας θα τα βγάλουμε μετά τις ευρωεκλογές. Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα εφησυχάσουμε, νομίζοντας ότι δεν τρέχει τίποτα» (9.84).

Τριβές, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει στη ΔΗΜΑΡ το ερώτημα ποιος θα στηριχθεί για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς η Ε.Ε. αποφάσισε ότι η επιλογή «θα πρέπει να γίνει στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί από τον πρώτο γύρο». Με βάση αυτά τα κριτήρια, η ΔΗΜΑΡ δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σγουρού, σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο κ. Γρ. Ψαριανός αναμένεται να εκδηλωθεί υπέρ του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή