Αλ. Τσίπρας: Ταπεινωμένη την Ελλάδα θέλει η συγκυβέρνηση

Αλ. Τσίπρας: Ταπεινωμένη την Ελλάδα θέλει η συγκυβέρνηση

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παραπλανημένους» χαρακτήρισε χθες τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι «έχουμε ευθύνη τα δημοκρατικά κόμματα να τους ξανακερδίσουμε». Ο κ. Τσίπρας έδωσε με τις χθεσινές δηλώσεις του συνέχεια στο άνοιγμα που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, επαναλαμβάνοντας και αυτό: «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στην πλειονότητά τους είναι νεοναζί».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας θέλησε να απαντήσει στην κριτική που ασκείται στο κόμμα του για την τακτική που ακολουθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας ότι «οι εμπνευστές της θεωρίας των δύο άκρων, που εξισώνει ένα φασιστικό κόμμα με ένα δημοκρατικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιούνται να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή πράγματι τον κόσμο αυτό θέλουμε να τον επαναφέρουμε στον δημοκρατικό δρόμο», ενώ έσπευσε να προσθέσει ότι «με την ηγεσία της Χ.Α. εμείς έχουμε μετωπική σύγκρουση», αλλά «είναι επικίνδυνο να θεωρήσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν μια επιλογή οργής είναι φασίστες».

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα έρχονται σε συνέχεια ανάλογων αναφορών από τον κ. Π. Σκουρλέτη, τον υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδη, την υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Αλέκο Καλύβη, που υπεραμύνθηκαν της επιλογής να αποσπασθούν ψηφοφόροι από τη Χρυσή Αυγή, κάτι που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κέρδος για τη δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνουν και το επανέλαβε χθες και ο κ. Τσίπρας, οι ψηφοφόροι αυτοί μετά όλα όσα έχουν γίνει, δεν δικαιούνται να λένε ότι δεν ξέρουν τι είναι η Χρυσή Αυγή.

Οι δηλώσεις αυτές, σε συνδυασμό με ανοιχτή επιστολή του υποψηφίου με τον Ηλία Κασιδιάρη, κ. Χρήστου Γούδη, που κάλεσε σε διάλογο τον κ. Σακελλαρίδη, έφεραν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος σε δήλωσή του είπε ότι το κάλεσμα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους νεοναζί έπιασε τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λέγοντας ότι «μόνο ο κ. Κεδίκογλου μπορεί να κάνει πολιτική με γραφικούς τύπους σαν τον κ. Γούδη», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανταπάντησε, αναφερόμενος σε «ανατριχιαστικό ζευγάρωμα» και παραπέμποντας σε δημοσίευση άρθρου του κ. Δ. Παπαδημούλη σε φιλική προς τη Χ.Α. ιστοσελίδα, άρθρο για το οποίο ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι δημοσιεύθηκε εν αγνοία του και αποσύρθηκε από την εν λόγω ιστοσελίδα. Ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης σχολίασε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Χ.Α. με τη φράση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Βέβαιος για τη νίκη

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρθει πρώτος στις ευρωεκλογές, «προφανώς θα είναι ήττα», ενώ προσδιόρισε μια πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4 – 6 μονάδων, παράγοντα ενεργοποίησης περαιτέρω πολιτικών εξελίξεων, χωρίς να συνδέει τη διαφορά αυτή με το άθροισμα των ποσοστών Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε βέβαιος για την επικράτηση στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, την οποία χαρακτήρισε «μητέρα όλων των μαχών», που «θα κλείσει το βιβλίο της μεταπολίτευσης», καθώς θα ενεργοποιήσει διαδικασίες αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Επιτέθηκε, δε, με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «ήρθε δύο μέρες πριν από τις εκλογές να ξαναπεί ψέματα» υποσχόμενος θέσεις εργασίας. Τέλος, υποσχέθηκε αποκατάσταση των μικροομολογιούχων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή