Στο δίλημμα σταθερότητας επενδύει η Ν.Δ.

Στο δίλημμα σταθερότητας επενδύει η Ν.Δ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ασθενική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τουλάχιστον εν σχέσει με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, και κυρίως στο διακύβευμα της αποσταθεροποίησης της χώρας και της επιστροφής της σε καθεστώς αβεβαιότητας, επενδύει η Νέα Δημοκρατία στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Από το σύνολο των μετρήσεων της κοινής γνώμης προκύπτει ένα υψηλό ποσοστό πολιτών οι οποίοι, παρά τη δυσφορία τους για την ακολουθούμενη πολιτική, εκφράζουν την ανησυχία ότι ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές εκλογές, θα προκαλούσε αστάθεια και ενδεχομένως νέες θυσίες για τους πολίτες.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου και, προσωπικά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα. Παρά την ύπαρξη της ισχυρής αυτής πλειονότητας που επιθυμεί σταθερότητα ή, επιπλέον, που κρίνει ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον κ. Αντ. Σαμαρά, παρατηρείται… απροθυμία προσέλευσης στις κάλπες, αλλά και ισχυρή τιμωρητική διάθεση από ανθρώπους που, στο ερώτημα των εθνικών εκλογών, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ξανά Νέα Δημοκρατία.

Δεδομένου, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σπεύσει να αναγάγει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε… δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, ενδεχόμενη νίκη του θα πυροδοτήσει αμέσως σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών, η επίδραση των οποίων θα είναι σαφώς αρνητική στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ενώ μπορεί να λειτουργήσουν και ως… αυτοεκπληρούμενη προφητεία για τις πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς, όπως έπραξε και χθες από τα Ιωάννινα, αναμένεται να επιμείνει στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, αλλά και να επενδύσει στον παραταξιακό πατριωτισμό των «γαλάζιων» ψηφοφόρων προκειμένου να τους παρακινήσει να έρθουν στην κάλπη.

Αναγνωρίζοντας τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι πολίτες, ο κ. Σαμαράς θα επισημάνει πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή διάθεση, ούτε για “μηνύματα”», με προφανή στόχο να «σπάσει» την παράδοση της αποχής ή της «τιμωρητικής ψήφου» των ευρωεκλογών. Αντιθέτως, θα επιμείνει πώς, σε διαφορετική περίπτωση, ο κίνδυνος ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων θα είναι υπαρκτός.

Την ίδια στόχευση έχει και η επιλογή του Μαξίμου να αντιμετωπίσει «στα ίσια» τον ΣΥΡΙΖΑ στο επικοινωνιακό πεδίο των συγκεντρώσεων. Το Μαξίμου αποφάσισε να εγκαταλείψει τις κλειστές και ελεγχόμενες εκδηλώσεις και να τολμήσει μία συγκέντρωση από… τα παλιά στην πλατεία Συντάγματος. Η σημερινή συγκέντρωση επιδιώκεται να στείλει μήνυμα αντοχής της Νέας Δημοκρατίας και ταυτοχρόνως να αποτελέσει σήμα κινητοποίησης των στελεχών και ψηφοφόρων της. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του κομματικού μηχανισμού και έχει ζητηθεί από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη να μην περιοριστούν στο τυπικό «παρών», αλλά να δράσουν για την επιτυχία της συγκέντρωσης.

Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να δώσει το «παρών» στο Σύνταγμα η «όλη Νέα Δημοκρατία», δηλαδή στελέχη όλων των τάσεων και επιρροών προκειμένου να ενισχυθεί η συσπείρωση του κόμματος. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η επιδίωξη, μέσω της δημοσιοποίησης της δήλωσης στήριξης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, προχθές. Ωστόσο, ο προκάτοχος του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. δεν πρόκειται να είναι παρών στην αποψινή συγκέντρωση καθώς είχε, εδώ και ημέρες, προγραμματίσει να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και ψηφίζει, προκειμένου να έχει επαφές και με στελέχη του κόμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή