Οι κεντρογενείς θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Οι κεντρογενείς θα κρίνουν το αποτέλεσμα

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει, μεταπολιτευτικά, κυβέρνηση που στις ευρωεκλογές δεν είδε τα ποσοστά της να μειώνονται. Κάποιες φορές αυτό υπήρξε πρόκριμα του αποτελέσματος στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν, όπως το 2009 επί Κ. Καραμανλή. Κάποιες άλλες, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπήρξε αναντίστοιχο της εθνικής κάλπης, όπως επί Κ. Σημίτη.

Για την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, η κάλπη της Κυριακής αποκτά εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά εξαιτίας της επιλογής του κ. Αλέξη Τσίπρα να αναγάγει το αποτέλεσμα σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, αποσκοπώντας στην ανατροπή της. Και ο στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να επιτευχθεί είτε εάν υπάρξει κατάρρευση των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, είτε εάν η δυναμική του αποτελέσματος οδηγεί, εκ των πραγμάτων, σε στασιμότητα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σε έξαρση των απεργιακών κινητοποιήσεων και σε επαναφορά της χώρας σε καθεστώς αστάθειας ως προς την πορεία της.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είδε τις δύο μείζονες πρωτοβουλίες του για τη συνταγματική αναθεώρηση και το αναπτυξιακό πρόγραμμα να χάνονται μέσα στη σκόνη της οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία με ένα σαφές εκλογικό διακύβευμα προς τους πολίτες και ένα ηχηρό προσκλητήριο συμμετοχής και στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας. Ο κ. Σαμαράς, επί της ουσίας, αναγνώρισε πως ενδεχόμενη αποδοχή του διλήμματος Τσίπρα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες και, υπό προϋποθέσεις, σε πρόωρες εθνικές εκλογές τις οποίες και χαρακτήρισε «μπουρλότο, που απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα». Η αποφυγή του «ατυχήματος για την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, προϋποθέτει οι πολίτες να κινητοποιηθούν και να ψηφίσουν.

Το παράδοξο είναι ότι, βάσει των ερευνών κοινής γνώμης, ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 60% των πολιτών απεύχεται μια κυβερνητική αστάθεια και δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυτή η μερίδα ψηφοφόρων εμφανίζεται έως και απρόθυμη να πάει στις ευρωκάλπες, ερμηνεύοντας χαλαρά το μήνυμα που θα εκπέμψει το εκλογικό αποτέλεσμα ή επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας.

Ουδείς, βεβαίως, ισχυρίζεται ότι μια κυβέρνηση, εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικής κρίσης, δεν θα έχει απώλειες. Ωστόσο, και παρά την εικόνα αντοχής που εκπέμφθηκε στον α΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, το ποσοστό συσπείρωσης της Ν.Δ., που κυμαίνεται λίγο πάνω από το 60%, κρίνεται απαγορευτικό εφόσον το κυβερνών κόμμα θέλει να έχει ελπίδες για μια καλή εκλογική επίδοση και για διατήρηση των πολιτικών πρωτοβουλιών την επομένη των εκλογών.

Στην τελική ευθεία, ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε σε δύο ομάδες πληθυσμού. Οσους απεύχονται μία αποσταθεροποίηση της χώρας, εκτιμώντας ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάταξης και, φυσικά, στους γαλάζιους ψηφοφόρους, τον παραταξιακό πατριωτισμό των οποίων επικαλείται. Αυτό τον στόχο είχαν και οι υπόλοιπες κινήσεις των τελευταίων ημερών: Η επικοινωνία Σαμαρά – Καραμανλή και η στήριξη του πρώην πρωθυπουργού στην εκλογική προσπάθεια, η κοινή παρουσία των κ. Μεϊμαράκη, Αβραμόπουλου στο πλευρό Σαμαρά στο Μάλεμε, αλλά και η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, που είχε στόχο να «αναμετρηθεί» στα ίσα με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ., ωστόσο, είναι πολλοί όσοι εκτιμούν πως το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι «κεντρογενείς» ψηφοφόροι, που υιοθετούν ως διακύβευμα την παραμονή της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά. Αντιθέτως, ισχυρίζονται οι ίδιoι, ένα τμήμα της «δεξιάς» πτέρυγας έχει ήδη αποχωρήσει από τη Ν.Δ. και δύσκολα θα επιστρέψει, τουλάχιστον σε εκλογές περιορισμένης εκλογικής σημασίας, όπως ήταν μέχρι πρότινος οι ευρωεκλογές.

Υπεροχή Ν.Δ. στις περιφέρειες

Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, η συζήτηση που κυριαρχεί αφορά την κατάταξη των δύο πρώτων κομμάτων και τη μεταξύ τους διαφορά. Ωστόσο, κρίσιμη για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων θα είναι και η κατάληξη των μονομαχιών στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Εχοντας «προκριθεί» σε 12 από τις 13 περιφέρειες, αλλά έχοντας και το πολιτικό πλήγμα από τον αποκλεισμό των υποψηφίων της σε Αττική και Αθήνα, η Ν.Δ διεκδικεί ό,τι καλύτερο από την αυτοδιοικητική κάλπη.

Υπό την έννοια της συμμετοχής, η νίκη στην Ηπειρο, την Κυριακή, δεν πανηγυρίστηκε στα γραφεία της Συγγρού καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις αποχής των «γαλάζιων» στον δεύτερο γύρο. Πάντως, οι «γαλάζιοι» ευελπιστούν πως κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί –αν και σε μικρότερο βαθμό– και στον ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί εκ των υποψηφίων του οποίου είναι εκτός.

Η Ν.Δ. ικανοποιείται με επικράτηση των κ. Γ. Καμίνη και Γ. Σγουρού και επιδιώκει να πείσει τους «απρόθυμους γαλάζιους» να μη στηρίξουν διά της αποχής την εκλογή των κ.κ. Γ. Σακελλαρίδη και Ρένας Δούρου. Απαντά με αυτό τον τρόπο στη «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ για καταψήφιση όλων των υποψηφίων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Παράλληλα, επιδιώκει να εξασφαλίσει από 6 έως 8 περιφέρειες (σ.σ. έναντι, στην καλύτερη περίπτωση, 2 του ΣΥΡΙΖΑ, Αττική και Ιόνιο) και εκτιμά πως οι υποψήφιοι επιρροής της θα επικρατήσουν στους μεγάλους δήμους. Μένει να αποδειχθεί, εκεί κοντά στα μεσάνυχτα της Κυριακής, αν οι εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν, αλλά και εάν οι πολίτες θα ανταποκριθούν στις γραμμές των κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή