Πλούσιο παρασκήνιο από το τηλεφώνημα Σαμαρά – Καραμανλή

Πλούσιο παρασκήνιο από το τηλεφώνημα Σαμαρά – Καραμανλή

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία παρότρυνση, μέσω ιδιωτικών διαλόγων και όχι δημοσίως, επέλεξε να δώσει το «παρών» στην αυριανή διπλή εκλογική αναμέτρηση ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «στους εκατοντάδες πολίτες που επικοινώνησαν για να του ευχηθούν για την ονομαστική του εορτή, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όσο ισχυρότερη είναι, τόσο περισσότερο διασφαλίζεται η αναγκαία για τον τόπο πολιτική σταθερότητα».

Ο τρόπος της παρέμβασης αποδόθηκε από αρκετούς στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για εθνικές, αλλά για αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλογές για την Ευρωβουλή, οι οποίες από τη φύση τους έχουν ένα πιο «χαλαρό χαρακτήρα». Προκάλεσε, πάντως, συζητήσεις, καθώς μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής με αφορμή την ονομαστική εορτή του πρώην πρωθυπουργού, περίπου είχε προεξοφληθεί από πολλούς ότι αναμένεται είτε γραπτή είτε προφορική δήλωση εκ μέρους του.

Κατά πολλούς, η στάση που επέλεξε ο κ. Καραμανλής δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί πλήρως από το γενικότερο κλίμα που παρασκηνίως επικρατεί μεταξύ «προεδρικών» και «καραμανλικών» και τις ενστάσεις που συχνά-πυκνά εκφράζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από στενούς συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού κυρίως για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της γαλάζιας πολιτικής. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η αυτονόητη μνεία του ονόματος του κόμματος που ίδρυσε ο Κων. Καραμανλής από τον Κ. Καραμανλή τον νεότερο ερμηνεύθηκε από ορισμένους συνομιλητές του ως έμμεση παρέμβαση στα σενάρια που φέρουν τον κ. Αντ. Σαμαρά να επιθυμεί την αλλαγή του ονόματος της Νέας Δημοκρατίας.

Οσοι συνομιλούν με τον κ. Καραμανλή, πάντως, επιβεβαιώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο θα μπορούσε να παρερμηνευθεί και επαναλαμβάνει σταθερά ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι η μοναδική λύση για τον τόπο. Οι ίδιες πηγές εμφανίζουν τον πρώην πρωθυπουργό ικανοποιημένο από το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κράτησε τις δυνάμεις της στον πρώτο γύρο, αν και αρκετοί από τους συνομιλητές του το αποδίδουν κυρίως στην προσωπικότητα των υποψηφίων.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε η Χρυσή Αυγή, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Αττικής, γεγονός που, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, την καθιστά απρόβλεπτο παράγοντα των όποιων μελλοντικών εξελίξεων. Επ’ αυτού, για τους λόγους, δηλαδή, που οδήγησαν στη μετεξέλιξη της Χρυσής Αυγής σε καθοριστικό παράγοντα, γίνεται μεγάλη συζήτηση στο λεγόμενο «καραμανλικό στρατόπεδο», στην οποία συμπυκνώνονται όλες οι κατά καιρούς ενστάσεις για τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος επί των ημερών του κ. Σαμαρά. Ενστάσεις που καταγράφηκαν και με αφορμή τη διαδικασία σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.

Στην αντίπερα όχθη, πολλοί από τους στενούς συνομιλητές του πρωθυπουργού εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την έλλειψη… εκλογικής μαχητικότητας που παρουσιάζουν στελέχη του «περιβάλλοντος Καραμανλή». «Είτε συμπεριφέρονται σαν να μη μετέχει το κόμμα τους στις εκλογές είτε κάνουν επιλογές που κινούνται στον αντίποδα των παραταξιακών», σημειώνουν με νόημα κάποιοι, υπονοώντας ότι κατά τόπους «καραμανλικά» στελέχη έδειξαν εύνοια σε «αντάρτικα» ψηφοδέλτια.

Τελούν, δε, εν εγρηγόρσει, καθώς ένα δυσάρεστο για τη Νέα Δημοκρατία αποτέλεσμα πιθανότατα θα επηρέαζε και τις εσωκομματικές ισορροπίες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει επιχειρηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπονόμευση της ηγεσίας του κόμματος – όπως αναγνωρίζεται και από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο προκάτοχός του στέκονται «πάνω» από αυτό το κλίμα, προκειμένου να μην πυροδοτήσουν ευθείες αντιπαραθέσεις ένθεν κακείθεν, ιδιαίτερα στις παραμονές της διπλής εκλογικής αναμέτρησης. Είναι όμως σαφές ότι όλοι έχουν τη σκέψη στην επόμενη ημέρα της κάλπης, από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθούν η «βιωσιμότητα» της κυβερνητικής συμμαχίας, ο χρόνος των εθνικών εκλογών, αλλά και τα σχέδια επί χάρτου του Μεγάρου Μαξίμου για τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή