O χάρτης της αποχής στη χθεσινή αναμέτρηση

O χάρτης της αποχής στη χθεσινή αναμέτρηση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή ήταν η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Οπως διαφαινόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 58, έναντι 61,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή ήταν ελαφρώς αυξημένη, όπως στον Δήμο Αθηναίων, ενώ στο σύνολό της είναι υψηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (43,1%). Οπως προκύπτει, λοιπόν, από τα πρώτα αποτελέσματα, παρά το ανέβασμα των τόνων στην πολιτική αντιπαράθεση την προηγούμενη εβδομάδα, τελικά δεν υπήρξε κινητοποίηση του εκλογικού σώματος. Τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής είχαν και πάλι οι περιφερειακές εκλογές στο Βόρειο Αιγαίο, όπου απείχε περίπου το 64% των ψηφοφόρων. Επίσης, λιγότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους ψήφισαν για την εκλογή περιφερειάρχη στη Δυτική Μακεδονία, στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο, ενώ αντίθετα την υψηλότερη συμμετοχή είχε η Κρήτη, με 60%.

Τη μεγαλύτερη αποχή (στις δημοτικές εκλογές) είχαν χθες οι Δήμοι Φλωρίνης (ψήφισε μόλις το 24%), Ιθάκης (33%), Κόνιτσας (35%), Νεστορίου και Λέσβου (36%), Σπάρτης (37%), Κεφαλονιάς (40%) και Καλύμνου (42%). Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες ψήφισαν και σε Σάμο, Τρίπολη, Τριφυλία Μεσσηνίας, Χίο, Καβάλα, Διδυμότεινο και Γορτυνία.

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχαν οι δημοτικές εκλογές σε Διόνυσο, Μύκονο, Λαυρεωτική, Ραφήνα-Πικέρμι, Παιανία, Τανάγρα, όπου ψήφισε το 75-76% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Οσον αφορά τους μεγάλους δήμους, στην Αθήνα ψήφισε περίπου το 50% των εκλογέων, έναντι 48,6% την προηγούμενη Κυριακή. Στον Πειραιά το 49%, στη Θεσσαλονίκη το 56%, στην Πάτρα το 66%, στη Λάρισα το 67% και στον Βόλο το 58%.

Οσον αφορά τις ευρωεκλογές, το ποσοστό της αποχής κυμαινόταν αργά χθες το βράδυ στο 42%. Τα υψηλότερα ποσοστά αποχής είχαν η Φλώρινα (65%), η Ευρυτανία (64%) και η Λακωνία (63%). Αντιθέτως, μεγάλη συμμετοχή είχαν οι εκλογές στη Β΄ Θεσσαλονίκης (69%), στην Κορινθία (62%), στην Αχαΐα και στη Βοιωτία (61%). Στην ακριτική Γαύδο, που εξέλεξε δήμαρχο την προηγούμενη Κυριακή, οι κάτοικοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη θάλασσα νοτίως της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Κυριακή η αποχή κυμάνθηκε στο 38,4% του εκλογικού σώματος, περίπου στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή