Αποτέλεσμα πολλαπλών αναγνώσεων

Αποτέλεσμα πολλαπλών αναγνώσεων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς τη Ν.Δ. και δευτερευόντως στην «Ελιά», αλλά όχι ψήφο ανατροπής συνιστούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μεν νίκη, αλλά όχι της έκτασης εκείνης που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης συνεργασίας, υποψήφιοι της οποίας επικράτησαν στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έδωσε στην αναμέτρηση κινείται στα ποσοστά του Ιουνίου του 2012 και η υπέρ του διαφορά της τάξης των περίπου 3,5-4 ποσοστιαίων μονάδων οφείλεται στην υποχώρηση της Ν.Δ. λόγω της επώδυνης πολιτικής της προηγούμενης διετίας, αλλά και του γεγονότος ότι οι θετικές εξελίξεις στους βασικούς οικονομικούς δείκτες δεν έχουν ακόμη περάσει στην πραγματική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, παρά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ακόμη και το φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς -όπως λίγο αργότερα και ο κ. Ευ. Βενιζέλος- εξέπεμψε σαφέστατο μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, ενώ με τη φράση του «ξέρω τι πρέπει να αλλάξει», κατά πολλούς σηματοδότησε ότι στις προθέσεις του είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και μάλιστα σε σύντομο χρόνο.

Κατά τα λοιπά και ενώ οι περισσότεροι στα κομματικά επιτελεία βλέπουν ως ορίζοντα της παρούσας βουλής την προεδρική εκλογή του Μαρτίου, οι ευρωκάλπες είχαν νικητές και ηττημένους με δυσάρεστη έκπληξη και πάλι τη Χρυσή Αυγή που κατεγράφη ως τρίτη πολιτική δύναμη. Στην «Ελιά» τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, καθώς το ποσοστό της είναι σαφώς υψηλότερο απ’ ό,τι η δημοσκοπική της καταγραφή, αλλά το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει χάσει το ένα τρίτο περίπου σε σχέση με τις εκλογικές του επιδόσεις το 2012, με αποτέλεσμα να προεξοφλείται ότι από αύριο θα αρχίσει η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» σε συνάρτηση με τις ευρύτερες εξελίξεις στον κατακερματισμένο χώρο της Κεντροαριστεράς. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος εμφανίσθηκε προσωπικά ως εγγυητής της κυβέρνησης συνεργασίας, εξήγγειλε ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο, ενώ έθεσε και ζήτημα αναθεώρησης της προγραμματικής συμφωνίας με τη Ν.Δ.

Θετική είναι η καταγραφή για το «Ποτάμι», παρότι τελικά κινήθηκε χαμηλότερα απ’ ό,τι στις δημοσκοπήσεις, ενώ το ΚΚΕ επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία που είχε σηματοδοτήσει ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αντιθέτως, «καθαροί» ηττημένοι της αναμέτρησης ήταν οι ΑΝΕΛ και κυρίως η ΔΗΜΑΡ, η οποία εμφανίζεται να πληρώνει εσφαλμένους χειρισμούς όλου του προηγούμενου χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή