Κυριαρχία της Ν.Δ. στις περιφέρειες

Κυριαρχία της Ν.Δ. στις περιφέρειες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ανατροπές και μία μάχη μέχρι τελικής πτώσεως ήταν τα δύο χαρακτηριστικά του β΄ γύρου των περιφερειακών εκλογών, όπου κυριάρχησαν πάντως οι υποψήφιοι που είχαν την υποστήριξη των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Η Ν.Δ. κερδίζει 7 περιφέρειες: Ηπειρο (από την πρώτη Κυριακή), Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο και Πελοπόννησο. Το ΠΑΣΟΚ δύο: Δυτική Ελλάδα και Κρήτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο: Αττική και Ιόνια Νησιά. Στην Κεντρική Μακεδονία εξελέγη ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, που ήταν «αντάρτης» της Ν.Δ. και στη Δυτική Μακεδονία ο κ. Θ. Καρυπίδης, τον οποίο είχε προτείνει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσύροντας όμως στη συνέχεια την υποστήριξή του λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν.

Αναλυτικά, ευρύτατη ήταν η νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος απέσπασε το 70,45% των ψήφων, έναντι του υποψήφιου της Ν.Δ. κ. Γιάννη Ιωαννίδη (29,55%). Ο κ. Τζιτζικώστας είχε λάβει στον προηγούμενο γύρο 32,81% έναντι 18,59% του κ. Ιωαννίδη. Ανατροπή σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία όπου ο ανεξάρτητος υποψήφιος Θεόδωρος Καρυπίδης αναδείχθηκε νικητής του β΄ γύρου μολονότι είχε τερματίσει δεύτερος την προηγούμενη Κυριακή. Συγκεκριμένα, ο κ. Καρυπίδης (είχε λάβει αρχικά τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που την απέσυρε αργότερα) έλαβε το 55,63% (29,13% στον α΄ γύρο), έναντι 44,37% του Γιώργου Δακή (υποψήφιος Ν.Δ.).

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ο Γιώργος Παυλίδης από τη Ν.Δ. απέσπασε το 54,47% των ψήφων (34,73% στον α΄ γύρο), με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Αριστείδη Γιαννακίδη να τερματίζει δεύτερος (45,53% – 27,58% στον α΄ γύρο). Η υποψηφιότητα που στήριξε η Ν.Δ. επικράτησε και στο Β. Αιγαίο, όπου νέα περιφερειάρχης θα είναι η Χριστιάνα Καλογήρου. Απέσπασε 54,58% έναντι του 45,42% του ανεξάρτητου υποψηφίου Αθανάσιου Γιακαλή. Νέος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας θα είναι ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος (51,86% έναντι 48,14% του κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, με στήριξη της Ν.Δ.).

Στη Θεσσαλία, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός (Ν.Δ.) κέρδισε τη μάχη του β΄ γύρου έναντι του Νικόλαου Τσιλιμίγκα, ανεξάρτητου υποψηφίου με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Αγοραστός έλαβε 54,91% (42,90% στον α΄ γύρο). Ανατροπή σημειώθηκε και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος ανέτρεψε τη διαφορά του α΄ γύρου με τον συνυποψήφιό του Σπυρίδωνα Σπύρου. Ελαβε 61,16% έναντι 38,84% του κ. Σπύρου (20,55% και 21,76% στον α΄ γύρο).

Περιφερειάρχης Κρήτης θα είναι από 1ης Σεπτεμβρίου ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, που κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος. Απέσπασε ποσοστό 64,52% έναντι 26,21% του κ. Σεραφείμ Τσόκα, υποψηφίου της Ν.Δ. Στο Νότιο Αιγαίο, τη μάχη κέρδισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος (56,61% – Ν.Δ.), έναντι του ανεξάρτητου υποψηφίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη (43,39%). Στην Πελοπόννησο, ευρεία διαφορά πέτυχε ο κ. Πέτρος Τατούλης (ανεξάρτητος με στήριξη Ν.Δ.) με 59,09% κερδίζοντας τον Οδυσσέα Βουδούρη, με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, στη Στερεά Ελλάδα, ο Κώστας Μπακογιάννης (Ν.Δ.) αναδείχθηκε νέος περιφερειάρχης (56,07% έναντι 43,93% του Ευάγγελου Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ). Υπενθυμίζεται ότι στην περιφέρεια Ηπείρου νικητή είχαμε από την πρώτη Κυριακή, τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη (Ν.Δ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή