Προβληματισμός ΣΥΡΙΖΑ παρά τη «μεγάλη πρωτιά»

Προβληματισμός ΣΥΡΙΖΑ παρά τη «μεγάλη πρωτιά»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάκτηση της πρώτης θέσης σε εκλογική αναμέτρηση για πρώτη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ –πρώτη φορά νίκη της Αριστεράς σε εκλογές στην Ελλάδα, όπως επαναλάμβαναν χθες στελέχη της Κουμουνδούρου– είναι το μεγαλύτερο κέρδος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη χθεσινή ημέρα. Ωστόσο το μήνυμα της κάλπης δεν ήταν τόσο ηχηρό όσο θα επιθυμούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε από μόνο του να δρομολογήσει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, δεν ήταν ένα αποτέλεσμα μονοσήμαντο, ανεπίδεκτο πολλαπλών αναγνώσεων.

Στην ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για «μεγάλη πρωτιά», θεωρώντας ότι η διαφορά που επέτυχαν χθες είναι τέτοια, ώστε να θέτει με μεγαλύτερη ένταση το θέμα της πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, την οποία –ούτως ή άλλως– στην Κουμουνδούρου αμφισβητούν εδώ και καιρό, μιλώντας για αναντιστοιχία προεκλογικών δεσμεύσεων και πολιτικής που εφαρμόσθηκε από τον Ιούνιο του 2012 και μετά. Το σημείο στο οποίο εστιάζουν, είναι η σημαντική μείωση των ποσοστών – αθροιστικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με το περίπου 42% που είχαν συγκεντρώσει τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012. Η μείωση αυτή, ωστόσο, δεν στάθηκε αρκετή ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει ποσοστό υψηλότερο από το άθροισμα των δύο, κάτι που, όπως είχαν επισημάνει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες εβδομάδες, θα σήμαινε αυτόματα ότι τίθεται ζήτημα εθνικών εκλογών. Παράλληλα, η τελική διαφορά από τη Ν.Δ. δεν διαμορφώθηκε σε τέτοιο επίπεδο, ώστε από μόνη της να αρκεί για να ενεργοποιήσει δυναμική πολιτικών ανατροπών.

Το βασικό σημείο προβληματισμού από το χθεσινό αποτέλεσμα εστιάζεται για την Κουμουνδούρου στη στασιμότητα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ποσοστό των εκλογών του 2012. Ετσι, μπορεί τα κόμματα της κυβέρνησης να χάνουν δυνάμεις, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να έχει τη δυναμική να πείσει με την πρότασή του, να περάσει τα διλήμματα που θέτει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ουσιαστικά, οι βασικοί του αντίπαλοι χάνουν ψηφοφόρους, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να διαθέτει τη δυναμική να κερδίσει μία ξεκάθαρη νίκη και να θέσει επιτακτικά θέμα κυβερνητικής αλλαγής.

Η επιλογή της Κουμουνδούρου καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ήταν να τηρηθούν σχετικά χαμηλοί τόνοι, καθώς από νωρίς διεφάνη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα ήταν μονοσήμαντο και κατηγορηματικό ως προς την ερμηνεία του. Αυτό κατέστη ακόμα πιο δύσκολο, καθώς δεν επετεύχθη ο στόχος του τρία στα τρία – πρωτιά στις ευρωεκλογές, νίκη στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής, που θα προσέδιδε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η αποτίμηση

Η ανάλυση του αποτελέσματος και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης θα αναλυθούν σήμερα. Στα θετικά, στον ΣΥΡΙΖΑ προσμετρούν την επικράτηση σε μια σειρά από Δήμους της Αττικής, όπως το Αιγάλεω, ο Βύρωνας, η Καισαριανή, το Κερατσίνι – Πέραμα κ.ά. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να γίνει μια κατασταλαγμένη αποτίμηση της πορείας των κομμάτων της Αριστεράς γενικότερα στην Ευρώπη, καθώς και της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή