«Ανοικτές» προβλέψεις από τους δημοσκόπους

«Ανοικτές» προβλέψεις από τους δημοσκόπους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τούτη την φορά δεν υπήρξαν οι μεγάλες αστοχίες, αλλά δεν έλειψαν οι διαφωνίες. Διότι για να φτάσουν οι δημοσκόποι σε μια συμφωνία που έγινε πρόβλεψη στις 7 το απόγευμα πέρασαν τα χίλια κύματα. Ηδη από το πρωί άλλωστε οι «διαρροές» έδιναν και έπαιρναν. Αλλοι ισχυρίζονταν ότι η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα έφτανε και στις 7 μονάδες και άλλοι τη μείωναν στο 2%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τίποτα δεν έχει κριθεί. Και γι’ αυτό τελικά προτιμήθηκε ως «λύση» να δοθεί ένα «ανοιχτό» αποτέλεσμα: ΣΥΡΙΖΑ 26%-30% Ν.Δ. 23%-27% «έγραψε» το πρώτο exit poll, αφήνοντας διπλωματικώς όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Από τη συντριβή της κυβέρνησης μέχρι την έκπληξη υπέρ της.

Κατά πληροφορίες, οι τεράστιες αυτές αποκλίσεις οφείλονταν και πάλι στα περίεργα ευρήματα που εντόπιζαν οι δημοσκόποι ήδη από το πρωινό κύμα του exit poll. Στην πολιτική στάθμιση -αυτή δηλαδή που προβλέπει το αποτέλεσμα βάσει των μετακινήσεων από τις προηγούμενες εκλογές- ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο με μια διαφορά που έφτανε ακόμη και στο 10%. Οι ειδικοί, ωστόσο, ξέροντας ότι ένα ανάλογο εύρημα τους οδήγησε στην πρωτοφανή αστοχία του πρώτου γύρου καταλάβαιναν ότι και τούτη τη φορά πολλοί τους δήλωναν ψευδώς ότι ψήφισαν για πρώτη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσουν ρεύμα υπέρ του. Είχαν ήδη συμπεράνει ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 3% ενισχύει παραπλανητικώς το ΣΥΡΙΖΑ στα exit polls ήδη από το 2012. Κι έτσι η λύση που προέκριναν είναι να εφαρμόσουν την ηλικιακή στάθμιση. Να προβλέψουν δηλαδή το αποτέλεσμα προτάσσοντας ως κριτήριο την ηλικία των ψηφοφόρων για να διαμορφώσουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των εκλογέων ανεξαρτήτως των δηλώσεών τους για το τι ψήφισαν το 2012. Αλλά και πάλι τους φαινόταν απίστευτο ότι έβλεπαν μεν τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να χάνουν αθροιστικά περί τις 15 ποσοστιαίες μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει επί της ουσίας κανένα κέρδος. Μην έχοντας όμως άλλη μεθοδολογική διέξοδο, στις έξι τα απόγευμα, ύστερα από διαδοχικές συσκέψεις συμφώνησαν τελικά να ανακοινώσουν μια διαφορά της τάξεως του 3%. Και ακριβώς επειδή δεν ήταν σίγουροι, προτίμησαν να μην τη δώσουν στη μέση τιμή της (28-25%), αλλά να την περιγράψουν σε όλο το φάσμα της (26-30 / 23-27). Η πρόβλεψη αυτή έπεσε τελικά μέσα (έστω στα κατώτερα ποσοστά της για κάθε κόμμα). Και θα έλεγε κανείς ότι διέσωσε την τιμή του κλάδου. Πόσω μάλλον όταν οι περισσότεροι δημοσκόποι όντως προέβλεπαν μέχρι την Παρασκευή μια διαφορά της τάξεως του 3-3,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή