Μαγική εικόνα η «επέλαση» του ΣΥΡΙΖΑ

Μαγική εικόνα η «επέλαση» του ΣΥΡΙΖΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Είναι δυνατόν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να έχασαν αθροιστικά 1,2 εκατομμύριο ψήφους κι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κέρδισε τίποτα από αυτήν την καθίζηση; Και όμως είναι. Διότι αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ευρωκάλπης. Οτι παρά την κάμψη της τάξεως του 16% που υπέστησαν τα κόμματα της πρώτης συγκυβέρνησης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να αυξήσει ούτε μία μονάδα το ποσοστό του, χάνοντας επιπλέον και 140.000 ψήφους! Είναι δε απίστευτο, διότι τούτο συνέβη ενόσω οι δύο δυνάμει κυβερνητικοί του εταίροι, δηλαδή η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ, υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά στις ευρωεκλογές. Το κόμμα του κ. Κουβέλη απώλεσε το 80% της δύναμής του καταρρέοντας από το 6,2% στο 1,2%, ενώ και ο κ. Καμμένος έχασε το 60% των ψηφοφόρων του και έγινε αίφνης ένα κόμμα του 3,4%.

Το οξύμωρο κατόπιν τούτων είναι ότι και τα δύο αυτά κόμματα φαίνεται να συνετρίβησαν προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αναλυτικά δεδομένα των exit polls που εξασφάλισε η «Κ». Το 25% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ και το 20% των οπαδών του κ. Καμμένου ψήφισαν προχθές το κόμμα του κ. Τσίπρα. Η ΔΗΜΑΡ επιπλέον συνεθλίβη διότι το 23% των οπαδών της προτίμησε το «Ποτάμι», το 10% εστράφη προς την «Ελιά» και ένα 6% μετακινήθηκε προς τη Ν.Δ. Αντίστοιχες απώλειες προς τη Ν.Δ. είχαν και οι ΑΝΕΛ (7%), ενώ το κόμμα του κ. Καμμένου φαίνεται να ενίσχυσε τη Χ.Α., όπως και τον επανακάμψαντα Γ. Καρατζαφέρη.

Για να εξαχθούν βέβαια ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων και κυρίως για τις μεγάλες απώλειες της συγκυβέρνησης, χρειάζονται ακόμη ημέρες, καθώς πρέπει να γίνει μια επαναστάθμιση των exit polls πάνω στα αποτελέσματα της κάλπης. Αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ήδη πως αν υπάρχει ένα βασικό και ασφαλές συμπέρασμα από την προχθεσινή μάχη, είναι το έλλειμμα δυναμικής εκ μέρους του κόμματος του κ. Τσίπρα. Διότι οι ίδιοι οι αριθμοί δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ανεδείχθη πρώτος χάρις και μόνον στην πολύ μεγάλη πτώση της Ν.Δ. Για να το καταλάβετε και σε αριθμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφιστεί το 2012 από 1,65 εκατ. πολίτες και προχθές έλαβε 1,52 εκατ. ψήφους, ενώ η Ν.Δ. από 1,82 εκατ. υποχώρησε σε 1,3 εκατ.

Το παρήγορο για το κόμμα του κ. Σαμαρά είναι ότι ένα σημαντικό τμήμα των απωλειών του φέρεται να προέρχεται από τους απέχοντες, καθώς η συμμετοχή προχθές ήταν κατά μισό εκατομμύριο μικρότερη από το 2012. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει πλέον «κεφαλαιοποιήσει» τους ψηφοφόρους του και να διαθέτει μια ασφαλή βάση ενόψει των εθνικών εκλογών.

Στα αξιοσημείωτα, τέλος, της αναμέτρησης είναι ότι συνέβη κάτι που είχε προβλέψει η «Κ» και οφείλεται σε ένα αδιαμφισβήτητο λάθος του εκλογικού συστήματος, το οποίο στρεβλώνει την αναλογική αντιπροσωπευτικότητα. Το λάθος αυτό χάρισε προχθές μία επιπλέον έδρα στη Χ.Α. και στο ΚΚΕ κι αν το υπουργείο Εσωτερικών το είχε διορθώσει, όπως εισηγούνταν όλοι οι κορυφαίοι εκλογολόγοι, τις δύο αυτές έδρες θα τις είχαν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Κατά πληροφορίες μάλιστα, στην Κουμουνδούρου ήδη μελετάται η προσφυγή στον Αρειο Πάγο για τη διόρθωση της συγκεκριμένης στρέβλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή