Μικρά κόμματα έλαβαν συνολικά άνω του 15%

Μικρά κόμματα έλαβαν συνολικά άνω του 15%

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μεγάλα που έγιναν μικρά, μικρά που… μεγάλωσαν, άλλα που διασπάστηκαν και άλλα που γεννήθηκαν σε αυτές τις εκλογές, τα λεγόμενα «μικρά κόμματα» κατόρθωσαν να προσελκύσουν πάνω από το 15% του εκλογικού σώματος, στερώντας ψήφους από τους μεγαλύτερους σχηματισμούς. Σε αυτά υπολογίζεται πλέον και η ΔΗΜΑΡ, που έλαβε μόλις 1,20% έναντι 6,25% στις εθνικές εκλογές του 2012. Αντίθετα, το ΛΑΟΣ πέρασε το «φράγμα» των δύο ποσοστιαίων μονάδων (2,70%), χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει έδρα. Στις ευρωεκλογές του ’09 είχε εκλέξει δύο βουλευτές με ποσοστό 7,15%. Το 2012 πάντως δεν είχε ξεπεράσει το 1,58%.

Πάνω από τη ΔΗΜΑΡ τερμάτισε το κόμμα που ίδρυσε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης. Στην πρώτη κάθοδό τους οι Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες έλαβαν το διόλου ευκαταφρόνητο 1,44% (ιδιαίτερη ανταπόκριση είχαν στην Κρήτη). Ανω του 1% εξασφάλισαν η Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό του πρώην προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα και του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Ζώη (1,04%) και το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (1%).

Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 0,90%, που φαίνεται ότι δεν επιβίωσαν της διάσπασης με τον πρώην ευρωβουλευτή τους Νίκο Χρυσόγελο, το νέο κόμμα του οποίου (Πράσινοι) συγκέντρωσε 0,50%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχασαν την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο που είχαν εξασφαλίσει το ’09 με το 3,49%.

Χαμηλή πτήση και για τις Γέφυρες (Θάνος Τζήμερος – Θόδωρος Σκυλακάκης), που έλαβαν μόλις 0,90%. Ο Θ. Σκυλακάκης ήταν έως πρότινος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., από την οποία διεγράφη το 2010. Το 2012 η Δημιουργία Ξανά, με τη Δράση και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία είχαν λάβει 1,59%.

Με 0,86% και 0,74% αντίστοιχα, το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο του Δημήτρη Καζάκη και το Παναθηναϊκό Κίνημα κατόρθωσαν να περάσουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,72%). Εντυπωσιακή ήταν η πορεία του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας του Αχμέτ Σαδίκ που έχει δεσμούς με το τουρκικό προξενείο, που μολονότι απέσπασε 0,75% σε εθνικό επίπεδο, αναδείχθηκε σε «υπερδύναμη» σε Ροδόπη και Ξάνθη (40%).

Τη λίστα συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, η Ενωση Κεντρώων (0,65%), η Κοινωνία (0,60%), το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (0,57%), η Κοινωνία Αξιών (0,37%), ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας (0,30%), το Σχέδιο Β΄ του Αλέκου Αλαβάνου (0,20%) και η Δραχμή του Θεόδωρου Κατσανέβα (0,15%).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή