Ο οδικός χάρτης του Μαξίμου

Ο οδικός χάρτης του Μαξίμου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινήσεις που έχουν στόχο την υπέρβαση του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές και την ανάκτηση του συνόλου των πολιτικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου και την έναρξη, από το φθινόπωρο, της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εμφανίζονται άκρως προβληματισμένοι από τη μείωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος (500.000 ψηφοφόροι σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012), την οποία και αποδίδουν στα σκληρά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, αλλά και σε σειρά λαθών και αστοχιών της διοίκησης το τελευταίο διάστημα. Αναγνωρίζουν, δε, ότι η «απάντηση» στο πρόβλημα που έθεσε η κάλπη δεν είναι απλή, ούτε βέβαια μπορεί να περιοριστεί στον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το ίδιο το αποτέλεσμα οδηγεί τα στελέχη περί τον πρωθυπουργό να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, υπό προϋποθέσεις, όχι μόνον μπορούν να ανακτήσουν την πολιτική πρωτοβουλία αλλά και να υπερβούν τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν, «έπιασε ταβάνι» και όχι μόνον δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι από τις 16 μονάδες που απώλεσαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά σημείωσε και μείωση στον απόλυτο αριθμό όσων τον ψήφισαν. Παράλληλα, εκτιμούν ως θετική -σε σχέση με τα δημοσκοπικά ευρήματα- τη συγκράτηση της Χ.Α. σε μονοψήφια ποσοστά.

Με αιχμή τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο κ. Σαμαράς θα ποντάρει και στις διαδικασίες ανασύνθεσης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο σύνολο του πολιτικού φάσματος, τόσο στα δεξιά (ΑΝΕΛ) όσο και στα αριστερά (ΔΗΜΑΡ). Από εκεί, άλλωστε, αντλεί και την αισιοδοξία ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει και Πρόεδρο Δημοκρατίας, υπερβαίνοντας το «όχι» που είπε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας. Η κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί όχι μόνον προϋποθέσεις ενίσχυσης της συμπολίτευσης στη Βουλή αλλά και ανασύνθεσης των κομμάτων στην πορεία προς τις κάλπες. Η επιδίωξη του κ. Σαμαρά να δημιουργήσει προϋποθέσεις επαναπατρισμού ή προσχώρησης στη Ν.Δ. στελεχών που σήμερα βρίσκονται εκτός κομματικών τειχών παραμένει ισχυρή, κάτω από το αφήγημα της «Νέας Ελλάδας», καίτοι πολλά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι αυτό δεν θα εξελιχθεί, τελικά, και σε κομματικό σχηματισμό.

Για τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, κομβικής σημασίας θα είναι η συζήτηση για τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι σε αυτό το κρίσιμο πεδίο θα κριθεί εάν είναι εφικτή η επίτευξη συναίνεσης από τη συντριπτική πλειονότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας. Αλλωστε, θεωρείται δεδομένο ότι την προϋπόθεση της συμφωνίας των βασικών, τουλάχιστον, πολιτικών «παικτών» θα προτάξουν και οι εταίροι πριν από την οριστικοποίηση της όποιας λύσης για το χρέος. Υπό την έννοια αυτή, η διαπραγμάτευση αυτή δεν αποκλείεται να αποτελέσει ακόμη και τη θρυαλλίδα για την ακύρωση όλων των σεναρίων και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δεν είναι το καλύτερο για τη χώρα, ωστόσο στέλνουν σαφές μήνυμα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να πυροδοτήσει το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, δεν θα διστάσουν να οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή