Δεν συμμετέχουμε σε συνεργασία «χώρου» που δεν μας εκφράζει

Δεν συμμετέχουμε σε συνεργασία «χώρου» που δεν μας εκφράζει

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είμαστε Κεντροαριστερά». Αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης στους συνομιλητές του, όταν τον βολιδοσκοπούν για τη θέση που θα λάβει το «Ποτάμι» στις επερχόμενες διεργασίες στην Κεντροαριστερά. Στο περιβάλλον του κ. Θεοδωράκη αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς οι επιδόσεις του κόμματος δεν ήταν αρκετά υψηλές ώστε να πυροδοτήσουν εξελίξεις με επίκεντρο το «Ποτάμι». Ωστόσο, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να συμμετάσχουν στη συζήτηση για την ανασυγκρότηση ενός χώρου στον οποίο δεν αισθάνονται ότι ανήκουν. Στην ανάλυση που κάνουν στο επιτελείο του κ. Θεοδωράκη για τις ψήφους τις οποίες έλαβε το «Ποτάμι», επισημαίνουν ότι το κόμμα άντλησε δυνάμεις όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά κατά κύριο λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι η οριοθέτηση ως Κεντροαριστερά δεν είναι ακριβής.

Στο «Ποτάμι» εκτιμούν ότι το μεγάλο εύρος ψηφοφόρων οφείλεται στη βασική θέση του κόμματος περί ανάγκης συνεργασίας στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων και όχι σε «θολούς» ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Η συγκεκριμένη άποψη φάνηκε και στην πολύωρη συνεδρίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος, μετά την οποία προέκυψε -όχι δίχως αντεγκλήσεις- η ένταξη του «Ποταμιού» στην ομάδα ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Περί τους 15 υποψηφίους τάσσονταν υπέρ της ένταξης στην ομάδα των Φιλελευθέρων ή των Πρασίνων και η απόφαση ελήφθη από τον κ. Θεοδωράκη μόνο στη βάση της συμμετοχής σε μια ευρωομάδα με πιθανότητες για περισσότερες ευκαιρίες δραστηριοποίησης σε επιτροπές, λόγω της δεύτερης θέσης που καταλαμβάνει το ΕΣΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η δεύτερη -αλλά διόλου δευτερεύουσα- αιτία που κρατάει το «Ποτάμι» μακριά από πιθανές διεργασίες στην Κεντροαριστερά, είναι το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι οποιαδήποτε συζήτηση στη βάση την οποία θέτει ο κ. Βενιζέλος, δηλαδή τη διενέργεια ενός «κεντροαριστερού» συνεδρίου με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων του «χώρου», αποτελεί μια προδιαγεγραμμένη αποτυχία. Και τούτο διότι εκτιμούν ότι η κοινωνία αδιαφορεί για τις διεργασίες ανάμεσα σε ηγεσίες ή «ταμπέλες» κομμάτων.

Πολύ περισσότερο, όπως συμπληρώνουν, όταν τους όρους εμφανίζεται να θέτει ο κ. Βενιζέλος, που έχει ήδη καταγεγραμμένη μια αποτυχία συσπείρωσης πολύ μικρότερων κεντροαριστερών δυνάμεων, δηλαδή την «Ελιά» την οποία περιγράφουν ως μια άλλη εκδοχή του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουν ότι η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων του «Ποταμιού» είναι νεαρής ηλικίας, και γι’ αυτό αισθάνονται και μια απόσταση από «παλαιές και φθαρμένες» πολιτικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι οποιοσδήποτε συσχετισμός με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση «αποσύνθεσης», δεν θα είχε παρά αρνητικά αποτελέσματα για τις συνολικότερες προοπτικές του κόμματος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Θεοδωράκης και το «Ποτάμι» θα απέχουν από τη δημόσια συζήτηση, παρεμβαίνοντας μόνον εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Μετά τον ορισμό του κ. Κώστα Αργυρού στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, θα ακολουθήσει και η οργανωτική συγκρότηση του «Ποταμιού» στο ιδρυτικό συνέδριο που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου (27 – 29/6). Εκεί θα εκλεγούν τα περίπου 30 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελεί το μοναδικό κομματικό όργανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή