Υψηλοί τόνοι για εκλογή Προέδρου

Υψηλοί τόνοι για εκλογή Προέδρου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συντήρηση φορτισμένου πολιτικά κλίματος γύρω από το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι εάν η παρούσα Βουλή καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο, η προοπτική ολοκλήρωσης της τετραετίας από την κυβέρνηση θα ενισχυθεί σημαντικά. Ετσι, η τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να επιμείνει στους υψηλούς τόνους, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τη θέση του ότι η παρούσα Βουλή δεν αντικατοπτρίζει τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία και, ως εκ τούτου, δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αμφισβήτηση

Επαναφέροντας διαρκώς τις αμφισβητήσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στοχεύει απλά στο να πιέσει την κυβέρνηση. Η τακτική του αυτή έχει και έτερο στόχο: να καταστεί διάχυτη η αντίληψη ότι για το κόμμα που ενδέχεται να είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, θα φέρει το βάρος ότι αναδείχθηκε μέσα από μια απονομιμοποιημένη διαδικασία. Εκτιμάται ότι, με τον τρόπο αυτό, πρόσωπα που θα δεχθούν πρόταση να είναι υποψήφιοι, δεν θα πουν «ναι» με μεγάλη ευκολία, θα αποθαρρυνθούν από την πολιτική φόρτιση. Παράλληλα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να επαναλάβουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε κανένα πρόσωπο, όποια και να είναι η πρόταση που θα κατατεθεί.

Στην Κουμουνδούρου απορρίπτουν, επίσης, οποιαδήποτε συζήτηση για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την κυβέρνηση, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρέος. Εκτιμούν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης θα εστιασθεί το επόμενο διάστημα στην προσπάθεια να καταδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συστρατευθεί σε μια εθνική προσπάθεια για το καλό της χώρας. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Π. Σκουρλέτης έσπευσε χθες να τονίσει (Ρ/Σ REAL) ότι η μοναδική θετική στάση της κυβέρνησης ενόψει μιας διαπραγμάτευσης για το χρέος «θα ήταν να καθίσει στον πάγκο» και πρόσθεσε ότι αυτό θα ήταν το μόνο ωφέλιμο που μπορεί να πράξει.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τους έτερους υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλιστών, Σκα Κέλερ των Πρασίνων και κ. Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελευθέρων, στο πλαίσιο των διεργασιών για τη διαμόρφωση συμμαχιών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Σήμερα πρόκειται, επίσης, να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος και να διαμορφώσει ένα κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο θα σταλεί στις τοπικές οργανώσεις για επεξεργασία, ώστε σε συνεδρίαση της Κ.Ε. να ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή