Εκλογή Γιουνκέρ στην Κομισιόν, η θέση Τσίπρα

Εκλογή Γιουνκέρ στην Κομισιόν, η θέση Τσίπρα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως επαναβεβαίωση της θέσης που προέβαλε και κατά την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία της Κομισιόν, ότι απαιτείται στην Ευρώπη μια δημοκρατική στροφή, έναντι ενός κεντρικά κατευθυνόμενου κέντρου λήψης αποφάσεων, αξιοποιεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας τις διαβουλεύσεις και τις παρασκηνιακές κινήσεις για την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν.

«Πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», τόνισε ο κ. Τσίπρας χθες από τις Βρυξέλλες μετά τις συναντήσεις του με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλιστές), Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθερους) και Σκα Κέλερ (Πράσινους). Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε και αυτός χθες από τις Βρυξέλλες αυτό που είχε ήδη συμφωνηθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου από την επομένη των ευρωεκλογών, δηλαδή ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να είναι αυτός που θα λάβει διερευνητική εντολή και θα ζητήσει την πλειοψηφία της Ευρωβουλής για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής. Ο ίδιος ζήτησε από τους Μ. Σουλτς, Γκι Φερχόφσταντ και Σκα Κέλερ, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει ένα τρίτο πρόσωπο, να το καταψηφίσουν όλες οι δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δύο στρατηγικές που υπάρχουν στην Ευρώπη τώρα. «Η μία θέλει μικρά βήματα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης», ενώ η άλλη «είναι η στρατηγική της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας, αυτή του Ντέιβιντ Κάμερον», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αυτήν οφείλουμε να εμποδίσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η πολιτική της λιτότητας, που διαλύει την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να εμφανισθεί στις Βρυξέλλες ως θεσμικός υπερασπιστής της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων της Ε.Ε. και της ανάγκης να αφουγκρασθεί η ευρωπαϊκή ηγεσία τα κελεύσματα και τη βούληση των πολιτών.

Αντίστοιχα, θεσμική λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των ζητημάτων που αναφύονται προδιαγράφεται για το επόμενο διάστημα και στο εσωτερικό. Ετσι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε χθες (ALPHA) πως, αν κληθεί ο κ. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό, θα ανταποκριθεί. «Αν ο πρωθυπουργός πάψει να είναι τόσο αντιδημοκρατικός στη συμπεριφορά του, φυσικά θα πάμε να συζητήσουμε», τόνισε. Από την Κουμουνδούρου έσπευδαν να επισημάνουν ότι σε καμιά περίπτωση αυτό δεν συνιστά ένδειξη συναίνεσης επί οποιουδήποτε ζητήματος, αποτελεί, απλώς, θεσμικό καθήκον, πολύ περισσότερο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί διαρκώς τον πρωθυπουργό ότι δεν ενημερώνει την αξιωματική αντιπολίτευση και δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά της καθώς ούτε καν στη Βουλή προσέρχεται.

Εν τω μεταξύ, η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από την Πολιτική Γραμματεία μετατίθεται για σήμερα, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση κυριάρχησε το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, έπειτα από ενστάσεις που διατυπώνουν βουλευτές του κόμματος αλλά και η τοπική οργάνωση Νέας Φιλαδελφείας στη στήριξη κατασκευής του γηπέδου. Οπως επισημάνθηκε χθες, εάν δεν περάσουν από τη Βουλή οι τροπολογίες που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει, δεν δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει την κατασκευή του γηπέδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή