Το 2009 έκανε την εμφάνισή του στο υπουργείο Οικονομικών ο Χάρης Θεοχάρης ως σύμβουλος του τότε γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη. Στη θητεία του εκεί, ασχολήθηκε με σειρά έργων, όπως η Ενιαία Αρχή Πληρωμής, η Απογραφή Αμειβομένων Δημοσίου κ.ά. Για σύντομο χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της θητείας του ως γενικού γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων διετέλεσε σύμβουλος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ασχολούμενος με την παρακολούθηση δράσεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.
Πριν από ενάμιση χρόνο, που αποφασίστηκε η τοποθέτησή του, κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμο,ύ στη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων άλλαξε άρδην τη φορολογική διοίκηση και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, βελτίωσε την εισπραξιμότητα στους φόρους και ήταν από τους λίγους που μπορούσε να εμπιστευθεί η τρόικα όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να επιτύχει καλύτερους όρους για τους φορολογουμένους.
Ο κ. Θεοχάρης, όπως προέβλεπε το συμβόλαιο, έπρεπε να φέρει εις πέρας τους στόχους και τις υποχρεώσεις εισπράξεων δημοσίων εσόδων, έχοντας δικό του μηχανισμό διοίκησης και εποπτείας ολόκληρου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στη διάρκεια της δικής του θητείας. Στο διάστημα που παρέμεινε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τους ελέγχους. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στα παραπάνω ρεπορτάζ, πιέστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να παραιτηθεί.
Σημειώνεται ότι ο κ. Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά δούλεψε και σε νεοσύστατες εταιρείες καινοτομίας (start-up). Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) – 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου. Εχει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, στην ανάλυση και στον προγραμματισμό. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στη Lehman Brothers, ηγούμενος της ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρείας.
Ως διευθυντής Μηχανογράφησης της «Ασπίς Πρόνοια» ασχολήθηκε με διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, βελτιστοποίηση διαδικασιών και επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing).