Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει με την κυβέρνηση… μόνο για ΤτΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει με την κυβέρνηση… μόνο για ΤτΕ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ορισμός του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι το μόνο θέμα στο οποίο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση με την κυβέρνηση και διαπραγμάτευση προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτό πρόσωπο για τη θέση. Μιλούν, δε, για ένα πρόσωπο «ουδέτερο πολιτικά», προσθέτοντας ότι ο κ. Γ. Στουρνάρας, έχοντας υπηρετήσει σε κυβερνητική θέση, δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση. Η Κουμουνδούρου σπεύδει να βάλει φρένο στη σεναριολογία -ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο να κάνει στροφή στην κατεύθυνση της συναίνεσης για μεγάλα θέματα- η οποία αναπτύχθηκε με επίκεντρο την αναφορά του κ. Δημ. Παπαδημούλη ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας θα ανταποκρινόταν σε πρόσκληση του πρωθυπουργού για μεταξύ τους συνάντηση. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συνυπάρξουμε στην ίδια διαπραγματευτική ομάδα για το χρέος με τη Ν.Δ.», αναφέρουν χαρακτηριστικά, αποκλείοντας κάθε συζήτηση για συνεννόηση στο επόμενο μεγάλο θέμα διαπραγμάτευσης της χώρας. Αρνητικοί εμφανίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ενδεχόμενο συζήτησης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς παραμένει πάγια η θέση τους ότι η παρούσα Βουλή δεν νομιμοποιείται να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Επιλογή του Βερολίνου»

Ο κ. Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική Le Monde, αναφερόμενος στον κ. Γ. Στουρνάρα, είπε ότι είναι επιθυμία των Ευρωπαίων ηγετών να γίνει διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος. «Ο Στουρνάρας από την αρχή ήταν μια επιλογή του Βερολίνου. Δέχεται τις διαταγές του Σόιμπλε. Τοποθετώντας τον στη θέση του διευθύνοντος της ελληνικής τράπεζας, προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν και να μειώσουν τις διαπραγματευτικές ικανότητες της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε. Απέδωσε, δε, στον κ. Σόιμπλε «ένα στρατηγικό σχέδιο: να μονιμοποιήσει για τα επόμενα 20 χρόνια τη λιτότητα στην Ελλάδα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε για άλλη μία φορά στη γερμανική πολιτική ηγεσία για τη συνολικότερη πολιτική που ασκεί στην Ε.Ε., μιλώντας για σχέδιο «γερμανοποίησης της Ευρώπης» και δημιουργίας ειδικής οικονομικής ζώνης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. «Αυτή η στρατηγική είναι λάθος γιατί μια Ευρώπη χωρισμένη σε Βορρά και Νότο, με μια περιφέρεια στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι μια Ευρώπη αποδυναμωμένη. Το μέλλον της Γερμανίας και των Γερμανών είναι αυτό μιας Γερμανίας ισορροπημένης και δυνατής και όχι μιας Γερμανίας ηγεμονικής με πήλινα πόδια», πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ευρώπη θα δεχόταν το αίτημά του για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε «διότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό απειλεί τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι αυτό ήταν ένα διαπραγματευτικό όπλο που η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε από το 2010 και μετά.

Στην ίδια συνέντευξη, μιλώντας για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές, αναφέρθηκε σε «τερατουργήματα» που «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας» και πρόσθεσε ότι αυτά τα αποτελέσματα «αποδεικνύουν ότι πρέπει να σταματήσουμε την πολιτική της λιτότητας άμεσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή