Στρατηγική πρόκλησης από τη Χ.Α.

Στρατηγική πρόκλησης από τη Χ.Α.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική επανεμφάνιση, προτάσσοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, επιχειρεί η Χρυσή Αυγή σε Δικαιοσύνη και Βουλή, σηματοδοτώντας τη στρατηγική της ενόψει του νέου γύρου απολογιών που δρομολογούνται για όλο τον Ιούνιο ενώπιον των δικαστικών αρχών. Η προκλητική παρουσία του Νίκου Μιχαλολιάκου και των άλλων δύο υπόδικων βουλευτών στη Βουλή, αλλά και οι μεθοδεύσεις των εμπλεκόμενων βουλευτών που καλούνται από τις ειδικές ανακρίτριες, δίδουν σαφές στίγμα για τις επόμενες κινήσεις του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής. Τα υψηλότερα εκλογικά ποσοστά στις τελευταίες εκλογές χρησιμοποιούνται τώρα από την ηγετική της ομάδα ως βασικό όπλο για να αντικρούσουν κατηγορίες περί εγκληματικής δράσης που τους αποδίδουν οι δικαστικές αρχές και να αποδομήσουν τα βαριά κατηγορητήρια.

Στο μεταξύ, ύβρεις και προκλητικές επιθέσεις χαρακτήρισαν την παρουσία των Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την άρση της ασυλίας τους. Οσα διαδραματίστηκαν μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου ήταν πρωτοφανή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια στάση αναμένεται να ακολουθήσουν οι εμπλεκόμενοι και ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών. Οι ανακριτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με πολλούς βουλευτές της Χ.Α. να περνούν τις επόμενες ημέρες το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου, αναμένεται να κορυφωθούν με την εμφάνιση προς απολογία στις 12 Ιουνίου της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένης Ζαρούλια, ενώ νωρίτερα άλλοι βουλευτές έχουν κληθεί σε εξηγήσεις.

Οι εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρνηθούν να απολογηθούν επί της ουσίας, καταγγέλλοντας τις δικαστικές αρχές για «στημένες κατηγορίες» και επικαλούμενοι «μεθοδεύσεις» και «πολιτικές διώξεις». Οι βουλευτές που καλούνται σε απολογία έχουν προσδιορισμένες ημέρες για να προσέλθουν ενώπιον των ειδικών ανακριτριών, πλην του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος ακόμα δεν έχει λάβει κλήση. Ο υπόδικος βουλευτής της Χ.Α., που αντιμετωπίζει πρόσθετη κατηγορία για παραβάσεις του νόμου περί όπλων – πέραν της αρχικής κατηγορίας για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, είναι ο μόνος που ακόμα δεν έχει κληθεί, ενώ η Βουλή πριν από τις εκλογές έχει προχωρήσει σε άρση της ασυλίας του.

Ανώτατοι δικαστικοί παράγοντες αναμένουν σκληρές λεκτικές επιθέσεις από τους υπόδικους που θα εμφανίζονται ενώπιον των αρμόδιων αρχών, ενώ έξω από τα δικαστήρια η δυναμική εμφάνιση υποστηρικτών του κόμματος εκτιμάται ότι θα είναι κατά τις απολογίες μόνιμη. Οι επιθέσεις των υποδίκων θα εστιαστούν τόσο στις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου όσο και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που κίνησε και τις διαδικασίες των ερευνών.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν τις έρευνες. Πληροφορίες από δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι τόσο οι ειδικές ανακρίτριες όσο και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές εμμένουν αταλάντευτα στη διερεύνηση των στοιχείων της ογκωδέστατης δικογραφίας. «Οι ύβρεις και απειλές», δήλωνε με έμφαση αρμόδιος δικαστικός παράγοντας, «δεν μπορεί να αποτελούν στοιχεία που θα λάβει υπόψη της η Δικαιοσύνη για την έρευνα της υποθέσεως», ενώ τα μέτρα ασφαλείας στον χώρο του Εφετείου της Αθήνας ενόψει των απολογιών έχουν ενταθεί προς αποφυγή προπηλακισμών δικαστικών λειτουργών από φανατικούς υποστηρικτές των υποδίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή