Πρεμιέρα με διαφωνίες υπουργών

Πρεμιέρα με διαφωνίες υπουργών

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «καλημέρα» εκδηλώθηκε η πρώτη ενδοκυβερνητική κρίση μεταξύ υπουργών οι οποίοι, μάλιστα, προέρχονται από διαφορετικά κόμματα. Οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Α. Λοβέρδος, που αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσει η διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων. Και οι δύο εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Ο κ. Μητσοτάκης από τη θέση ότι πρέπει να τηρηθεί η έως τώρα συμφωνία και να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις για περίπου 500 (από σύνολο 1.136), ώστε οι υπόλοιποι να αποχωρήσουν και να επιτευχθεί ο στόχος για 15.000 απολύσεις τη διετία 2013-2014. Ο κ. Λοβέρδος ζητεί πλήρωση των οργανογραμμάτων των πανεπιστημίων, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προκηρυχθούν περισσότερες από 800 θέσεις, άποψη με την οποία είχε συνταχθεί και ο προκάτοχός του κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Η διαφωνία έχει πλέον φθάσει στο Μαξίμου και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των κ. Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου. Οι κ.κ. Α. Λοβέρδος και Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη.

Απ’ όλες τις πλευρές τονίζεται ότι το θέμα θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, ει δυνατόν και σήμερα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση δεν είναι διόλου εύκολο να ξεπεραστεί και, σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός αυτός δεν εξασφαλιστεί από το υπ. Παιδείας, θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού, θέση που επικαλείται ευλόγως ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν τη σκληρή στάση που είχε τηρήσει η τρόικα πέρυσι τον Μάιο, όταν αρνείτο να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης για λιγότερες από 200 διαθεσιμότητες.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του κ. Αρβανιτόπουλου είναι η εξής:

• Από τους 1.136 υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι 792 να επανατοποθετηθούν στα πανεπιστήμια που υπηρετούσαν. Και αυτό διότι οι διοικητικοί που κατέχουν διδακτορικό τίτλο μετατάχθηκαν σε θέσεις Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν. Ενδεικτικά, το Παν. Αθηνών, το οποίο «προσφέρει» τους περισσότερους διοικητικούς στη διαθεσιμότητα, πριν από την έκδοση της πρώτης σχετικής ΚΥΑ τον Οκτώβριο 2013, διέθετε 1.337 διοικητικούς υπαλλήλους. Εκτοτε από το ΕΚΠΑ απομακρύνθηκαν 399 διοικητικοί λόγω κατάργησης της θέσης τους, 123 κάτοχοι διδακτορικού μεταπήδησαν σε θέσεις ΕΔΙΠ, ενώ 49 άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν. Αίτημα της Ομοσπονδίας των Διοικητικών Υπαλλήλων, που διανύει σήμερα τη δεύτερη ημέρα τριήμερης απεργίας, είναι να προσληφθούν άμεσα οι διοικητικοί που εδώ και 8 μήνες είναι σε διαθεσιμότητα, καθώς και οι φύλακες, με δεδομένο ότι σε αντίθετη περίπτωση στις 15 Ιουνίου θα απολυθούν.

• Στο πλαίσιο της δια-ιδρυματικής κινητικότητας, εκ των 1.136 περίπου 100 να τοποθετηθούν σε άλλα -εκ των συνολικά 15- πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Ομως, ανακύπτουν τα ερωτήματα: Με ποιους όρους προέκυψαν οι ανάγκες για διοικητικούς υπαλλήλους τόσο στα οκτώ πανεπιστήμια που επλήγησαν από τη διαθεσιμότητα, όσο και στα υπόλοιπα 15 ΑΕΙ/ΤΕΙ που δεν «προσέφεραν»; Τα πανεπιστήμια έως τώρα έχουν καταρτίσει μόνο σχέδια Οργανισμού, αλλά όχι Οργανισμό που με βάση τον νόμο 4009/2011 είναι απαραίτητος για τα νέα οργανογράμματά τους; Με ποια κριτήρια θα γίνει η τοποθέτηση των 792 διοικητικών στα πανεπιστήμια που υπηρετούσαν; Μήπως με βάση τις προτάσεις των τριμελών επιτροπών των ίδιων των ΑΕΙ, οι οποίες συστήθηκαν από δύο καθηγητές και εκπρόσωπο των διοικητικών υπαλλήλων; Είναι αξιόπιστες οι προτάσεις τους ή έχουν «φουσκωθεί»;

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος πρέπει να επιλύσει το θέμα των 85 καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, που είναι οι μόνοι οι οποίοι δεν έχουν επανατοποθετηθεί σε θέσεις Δημοσίου από τους συνολικά 1.845 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο. Η οκτάμηνη προθεσμία τοποθέτησης ολοκληρώθηκε στις 22 Μαρτίου. Χθες ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε με το συντονιστικό τους δηλώνοντας ότι «δεν θα υπογράψω τίποτα (δηλαδή, απόλυση) εάν δεν συζητήσω πρώτα μαζί σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή