Μάχη με τον χρόνο καλείται να δώσει η νέα κυβέρνηση

Μάχη με τον χρόνο καλείται να δώσει η νέα κυβέρνηση

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Επιστροφή στην… κανονικότητα, όσο σχετική κι αν είναι αυτή η έννοια δεδομένων των συνθηκών, επιδιώκει η νέα κυβέρνηση που ορκίστηκε προχθές. Στην… κανονικότητα επιστρέφει, εξάλλου, και η αντιπαράθεση μεταξύ της δικομματικής και του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο το ενδεχόμενο νέων μέτρων στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ αλλά και την επιλογή του κ. Γ. Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρά το γεγονός ότι ο κορμός της κυβέρνησης δεν έχει μεταβληθεί τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων (σ.σ. ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης δεν χρειάζεται περίοδο προσαρμογής, έχει παραμείνει το σύνολο της διαπραγματευτικής ομάδας και διατηρήθηκαν οι πολιτικές ηγεσίες στα Διοικ. Μεταρρρύθμισης, Εργασίας, Περιβάλλοντος), η κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μία φορά να κυνηγά τον χρόνο. Η προθεσμία της 19ης Ιουνίου, όταν και συνεδριάζει το Eurogroup, για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. μοιάζει ήδη να έχει… παρέλθει λόγω ανασχηματισμού και κοινοβουλευτικής απραξίας ενόψει θερινών τμημάτων.

Συνεπώς, σε διάστημα περίπου ενός μηνός από σήμερα, προκειμένου να είναι έτοιμη στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει σειρά εκκρεμοτήτων όπως τα νομοσχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ», το δασικό και το χωροταξικό, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και τη δέσμευση για περαιτέρω μείωση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Ειδικά το τελευταίο ζήτημα θα αποτελέσει δοκιμασία για τη νέα ηγεσία του υπ. Υγείας (Μ. Βορίδης) και αν θα επιτύχει μία συμφωνία με τους φαρμακοποιούς, όπως αυτή που ήδη είχε επιδιώξει να διαμορφώσει ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, ή θα υπάρξει συνέχεια της έντασης στον χώρο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη έσπευσε χθες να δώσει τον τόνο διαφοροποίησης που επιδιώκει η κυβέρνηση να φανεί ότι υιοθετεί έναντι των επιταγών των δανειστών. Σε συνέντευξή της (ΑΝΤ1), απαντώντας σε ερώτηση για την «προειδοποίηση» του ΔΝΤ πως οι δικαστικές αποφάσεις συνιστούν «κίνδυνο» για τα μισθολογικά και για τα Τέλη Ακινήτων, τόνισε πως «ό,τι λέει το ΔΝΤ δεν σημαίνει ότι το κάνουμε εμείς εδώ», ενώ πρόσθεσε ότι το Ταμείο έχει ειδικό τρόπο να εκφράζεται καθώς «ζει σε έναν δικό του οικονομικό κόσμο».

Ο κ. Σαμαράς θέλει η κυβέρνηση να αρχίσει να λειτουργεί το ταχύτερο δυνατό, χωρίς εμπλοκές, εξ ου και η προχθεσινή προειδοποίηση προς παλαιούς και νέους υπουργούς ότι το Μαξίμου θα παρακολουθεί στενά τους ρυθμούς παραγωγής κυβερνητικού έργου. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να οριστούν και οι αρμοδιότητες, απευθείας από τον κ. Σαμαρά σε ό,τι αφορά τους υπουργούς και τους αναπληρωτές τους, όπως στο Υγείας με το δίδυμο Βορίδης – Γρηγοράκος, στο Αγρ. Ανάπτυξης μεταξύ Καρασμάνη και Κουκουλόπουλου και στο Εσωτερικών μεταξύ Ντινόπουλου και Λεονταρίδη, και εσωτερικά σε κάθε υπουργείο, ειδικά όπου υπάρχουν στελέχη και των δύο κομμάτων.

Διεθνείς συναντήσεις

Παράλληλα, μετά το… διάλειμμα λόγω εκλογών και ανασχηματισμού, ο κ. Σαμαράς επανεκκινεί τον κύκλο των διεθνών συναντήσεών του, με τελικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα, αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χέινταρ Αλίεφ, με κεντρικό αντικείμενο συζήτησης τον αγωγό ΤΑΡ (σ.σ. οι μελέτες για τον οποίο βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης) και τον ΔΕΣΦΑ. Την επομένη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη Λισσαβώνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και των Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Βίκτορ Ορμπάν και Γίρκι Κατάινεν. Την επόμενη Πέμπτη, εξάλλου, το Μαξίμου θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, σε μία περίοδο που το κινεζικό ενδιαφέρον εντείνεται όχι μόνον για τα λιμάνια (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, περιφερειακά) αλλά και για άλλες υποδομές και επενδύσεις, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή