Ο καθορισμός αρμοδιοτήτων προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ

Ο καθορισμός αρμοδιοτήτων προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρία μέτωπα, δύο βραχυπρόθεσμα και ένα μεσοπρόθεσμο, εστιάζει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος την προσοχή του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρώτον, στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία που συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που απομένουν στον κομματικό μηχανισμό, μετά την υπουργοποίηση σειράς στελεχών. Και, τρίτον, στην προετοιμασία του κομματικού συνεδρίου σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που έχουν ως επίκεντρο την Κεντροαριστερά.

Διαπραγματεύσεις

Συγκεκριμένα, ως προς το πρώτο σκέλος, ο κ. Βενιζέλος ήδη έχει κάνει κάποιες πρώτες επαφές με τους υπουργούς, τους αναπληρωτές και τους υφυπουργούς που υπάγονται στο ΠΑΣΟΚ, για τις αρμοδιότητες τις οποίες θα λάβουν ή θα παραχωρήσουν. Οι πλέον κρίσιμες διαπραγματεύσεις αφορούν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας, τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα της προσπάθειας ανάταξης του πολιτικού κλίματος. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτά τα τρία υπουργεία ο κ. Βενιζέλος απέστειλε πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, τους κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Π. Κουκουλόπουλο και Λ. Γρηγοράκο. Ως λιγότερο δύσκολες εκτιμώνται και οι διαπραγματεύσεις για τις αρμοδιότητες του κ. Γ. Ντόλιου στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο υφυπουργός έχει περάσει ξανά από το ίδιο πόστο και γνωρίζει με αρκετές λεπτομέρειες τη λειτουργία του.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την αναπλήρωση των κομματικών θέσεων που έμειναν κενές. Εως αυτή τη στιγμή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα γίνει ο κ. Ι. Κουτσούκος, ενώ αν δημιουργηθεί και δεύτερη θέση –κάτι το οποίο συνηθίζεται–, πιθανότατα θα την αναλάβει ο κ. Κ. Τριαντάφυλλος. Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου είναι μάλλον δύσκολο να μην επιλεγεί ο κ. Δ. Καρύδης, ωστόσο όλες αυτές οι αποφάσεις απομένει να δρομολογηθούν από τον κ. Βενιζέλο εντός των επόμενων 24ώρων. Οι καθυστερήσεις οφείλονται αφενός στο ότι προηγούνται οι ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις, αφετέρου στο ιδιαιτέρως βεβαρημένο πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών.

Κύκλος επαφών

Το τρίτο μέτωπο του κ. Βενιζέλου είναι μεσοπρόθεσμο και αφορά την προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Ηδη ο κ. Βενιζέλος έχει συναντηθεί με πρωτοκλασάτα στελέχη όπως οι κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Κ. Σκανδαλίδης και Φώφη Γεννηματά. Βασικό στοιχείο αυτών των επαφών ήταν να επιτευχθεί ένα κλίμα εσωτερικής ηρεμίας στην πορεία προς το συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που επικράτησε στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν ήταν θετικό, καθώς διαπιστώθηκε ότι υφίσταται σύμπνοια σε ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούνται έως το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο προετοιμασίας ενόψει των συνεδριακών διαδικασιών εντάσσεται και η ανάγκη ισχυροποίησης του πολιτικού στίγματος που θα πρέπει να εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση όπου επικρατεί το στοιχείο της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή