«Παράταση» στη διαφωνία υπουργών

«Παράταση» στη διαφωνία υπουργών

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην… παράταση θα κριθεί, τελικά, η διαφωνία μεταξύ των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως προς τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ/ΤΕΙ, η 8μηνη διαθεσιμότητα των οποίων ολοκληρωνόταν την Κυριακή και από την επομένη έμεναν άνεργοι.

Καθώς οι χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις, με την εμπλοκή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη απέβησαν άκαρπες, αποφασίστηκε να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στη διαθεσιμότητα των πρώτων 341 διοικητικών, οι οποίοι και όδευαν προς… απόλυση. Η παράταση θα προβλέπεται σε τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή (σ.σ. υπήρξαν εισηγήσεις και για έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) προκειμένου να δοθεί χρόνος στα δύο υπουργεία και, επί της ουσίας, στους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να καταλήξουν ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης. Οι πληροφορίες για τη διάρκεια της παράτασης κυμαίνονταν από λίγες ημέρες μέχρι και ένα μήνα (σ.σ. κατά την εκδοχή του ΠΑΣΟΚ), με την τρόικα να μην κρύβει την ανησυχία της στα πρώτα δείγματα υπαναχώρησης ή έστω αμφιβολίας της νέας κυβέρνησης έναντι όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος, στη γραμμή που είχε χαράξει ο απελθών κ. Κων. Αρβανιτόπουλος, επέμενε ώστε η προκήρυξη επαναπρόσληψης να αφορά περισσότερους από 880 εκ των 1.134 διοικητικών υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα. Ζητούσε, δηλαδή, την πλήρη απορρόφηση των «διαθεσίμων», κάθως ήδη κάποιοι εξ αυτών έχουν συνταξιοδοτηθεί ή μεταπήδησαν σε θέσεις Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης επέμενε ότι οι θέσεις που θα «ανοίξουν» δεν μπορούν να είναι περισσότερες από 500 – 600, επισημαίνοντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την πραγματοποίηση 15.000 απολύσεων τη διετία 20132014. Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη σημειώνεται ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση σε μία ομάδα σημαίνει ότι θα υπάρξουν περισσότερες απολύσεις από άλλες δεξαμενές δημοσίων υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, εκτός κι αν η κυβέρνηση κεντρικά, δηλαδή το Μαξίμου, έχει αποφασίσει την επαναδιαπραγμάτευση ή μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Υπέρ Λοβέρδου τάχθηκε ο κ. Βενιζέλος, καθώς σύμφωνα με πηγές του νυν υπουργού Παιδείας ήταν αυτός που είχε αναλάβει τη δέσμευση περί μη υλοποίησης των εν λόγω απολύσεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχειρηματολόγησε ότι αφού, ούτως ή άλλως, η επίτευξη του μνημονιακού στόχου των απολύσεων είναι δύσκολη, δεν υπάρχει λόγος έντασης για 200 – 300 θέσεις διοικητικών. Πηγές του ΠΑΣΟΚ, πάντως, εμφανίζονται να αμφισβητούν συνολικά τη στρατηγική της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο, ανοίγοντας προφανώς ζήτημα αμφισβήτησης μιας εκ των βασικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, με τις υπογραφές τότε των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, και συνολικής επανεξέτασης της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, κατά το «προοδευτικό πρόσημο».

Σημειώνεται πως μετά την πρωινή συνάντηση Βενιζέλου, Σταμάτη, Μητσοτάκη, Λοβέρδου για το θέμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκλήθη, εκ νέου, στο Μαξίμου το απόγευμα, συνοδευόμενος και από την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η συνάντηση που ήταν στο πλαίσιο των, μετά τον ανασχηματισμό, επαφών του πρωθυπουργού με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (σ.σ. μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με τους Ν. Δένδια, Αργ. Ντινόπουλο) προφανώς επικεντρώθηκε στην αναζήτηση λύσης για την άρση του πρώτου μεγάλου πολιτικού αδιεξόδου της νέας κυβέρνησης και στελέχη του Μαξίμου διευκρίνιζαν πως «η κατεύθυνση δεν αλλάζει». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να κατανοεί πλήρως την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει για το θέμα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ και μια σειρά υπουργοί σημειώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως εάν υπάρξει υπαναχώρηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ θα προκληθεί ντόμινο αντιδράσεων σε όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου.

Βούλτεψη κατά τεχνοκρατών

Αίσθηση προκάλεσε χθεσινό άρθρο της κ. Σοφίας Βούλτεψη, σε διαδικτυακή σελίδα, μέσω του οποίου καταφέρεται εναντίον της λογικής των «τεχνοκρατών» στις κυβερνήσεις και απαξιώνει την «περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Με αφορμή την περίπτωση του κ. Χ. Θεοχάρη, η κ. Βούλτεψη –έχουσα πλέον την ιδιότητα της κυβερνητικής εκπροσώπου– αρθρογραφεί για τους «τεχνοκράτες, ως τον σίγουρο δρόμο με προορισμό την καταστροφή». H κ. Βούλτεψη σημειώνει ότι η διαδικασία των βιογραφικών για την επιλογή στελεχών, «είναι ορθή, υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που προκρίνονται τελούν υπό τον έλεγχο τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτών». «Ανεξάρτητος δεν σημαίνει ανεξέλεγκτος, όλοι κρίνονται» προσθέτει. Πιο ενδιαφέρον είναι το απόσπασμα για τον ΟΟΣΑ. «Η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που περιελάμβανε τις ρυθμίσεις για το ψωμί και το γάλα που παραλίγο να ρίξουν την κυβέρνηση», σημειώνει η κ. Βούλτεψη, «αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τεχνοκρατικού δημιουργήματος, που υιοθέτησαν πολιτικοί διότι οι τεχνοκράτες τους διαβεβαίωσαν ότι θα έπεφταν οι τιμές… Φυσικά, οι τιμές δεν έχουν πέσει, αντιθέτως σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή