Αποστάσεις τηρεί ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης

Αποστάσεις τηρεί ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις θεσμικές «αδυναμίες» διάταξης νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά την τύχη «ατελειών και προνομίων» βουλευτών στην περίπτωση που παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για κακουργηματικές ή ορισμένες πλημμεληματικές πράξεις, επισημαίνει σε συζητήσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης. Οπως είναι γνωστό, τα ειδικότερα ζητήματα που επιχειρεί η εν λόγω νομοθετική διάταξη να αλλάξει «ρυθμίζονται» εσωτερικά από τη Βουλή βάσει ρητών προβλέψεων του Συντάγματος και του Κανονισμού του Κοινοβουλίου – γεγονός που καθιστά δικαιολογημένες τις επιφυλάξεις του προέδρου ως εγγυητού της θεσμικής ανεξαρτησίας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, η αμετάκλητη παραπομπή βουλευτή εν ενεργεία στο ακροατήριο αρμόδιου δικαστηρίου για υποθέσεις κακουργημάτων και πλημμελημάτων, όπως κλοπή, απάτη, εκβίαση, δωροδοκίας, συκοφαντικής δυσφήμησης κ.λπ., επιφέρει αυτοδίκαιη αναστολή των συνδεόμενων άμεσα με τη βουλευτική ιδιότητα ατελειών και προνομίων. Προστίθεται δε ότι αμετάκλητη καταδίκη αυτού για τα ίδια εγκλήματα συνεπάγεται την οριστική στέρηση των εν λόγω ατελειών και προνομίων. Το θέμα συζητήθηκε χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, κατά τη διάρκεια της οποίας –σύμφωνα με πληροφορίες– εκφράστηκε προβληματισμός για το ότι η ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης δεν συζήτησε με τη Βουλή το περιεχόμενο της διάταξης πριν την καταθέσει προς επεξεργασία και ψήφιση. «Να δούμε κατά πόσον το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί ή είναι κατάχρηση. Είναι μια εισήγηση, να δούμε πώς θα εξελιχθεί», ακούστηκε να λέει σε συζητήσεις του ο κ. Μεϊμαράκης, για να προσθέσει πως, σύμφωνα με την άποψή του, δεν μπορεί στην άσκηση και μόνο ποινικής δίωξης να το εφαρμόσεις. «Είναι τραβηγμένο», φέρεται να σημειώνει.

Οι αντιδράσεις και η ανησυχία που προκλήθηκαν στα μέλη του Κοινοβουλίου ανάγκασαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου στην έκδοση ανακοίνωσης. «Η διάταξη αυτή δεν έχει τελική μορφή, αφού θα τύχει επεξεργασίας τόσο στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, όσο και στο Τμήμα Διακοπών. Κατά τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις των κυρίων βουλευτών, προκειμένου να λάβει η διάταξη την τελική της μορφή, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση», δήλωσε ο υπουργός.

Εκτιμάται, πάντως, ότι ακόμα και αν ξεπεραστούν τα «συνταγματικά εμπόδια» και η διάταξη ψηφιστεί, βάσει των προβλέψεων, για να εφαρμοστεί θα πρέπει να αλλάξει και ο Κανονισμός της Βουλής. Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να γίνει μόνο στην Ολομέλεια, δηλαδή μετά τον Οκτώβριο, αφού ως γνωστόν το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε τροχιά θερινών τμημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή