Βαθαίνει το ρήγμα Μητσοτάκη – Λοβέρδου

Βαθαίνει το ρήγμα Μητσοτάκη – Λοβέρδου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία τροπολογία στη Βουλή, την οποία ουκ ολίγοι θεωρούν ως νομική ακροβασία και η οποία παρατείνει αναδρομικά από αύριο Κυριακή, την 8μηνη εφεδρεία των πρώτων 341 διοικητικών ΑΕΙ και ΤΕΙ μέχρι την προσεχή Παρασκευή, η κυβέρνηση κέρδισε τον χρόνο που ήθελε προκειμένου να επιδιώξει να αποκλιμακώσει την εξελισσόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και του νέου υπουργού Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδου. Το κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών είναι, όμως, εκρηκτικό, καθώς οι διαρροές εκατέρωθεν είναι δηκτικές. «Δεν είναι πολιτικός… αν θέλει να υλοποιήσει αυτά που λέει, να τα εφαρμόσει στην εταιρεία που δούλευε» σημείωναν χθες συνεργάτες του κ. Λοβέρδου για τον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης «δεν αντιλαμβάνεται τις πολιτικές ισορροπίες». Στον αντίποδα, από το περιβάλλον Μητσοτάκη υπενθυμίζονταν σειρά δηλώσεων του κ. Λοβέρδου, επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, όταν ο τότε υπουργός Υγείας σημείωνε ότι «ένα εκατ. δημοσίων υπαλλήλων που ταλαιπωρούν 10 εκατ. πολίτες, με τη βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν».

Από το Διοικ. Μεταρρύθμισης αφήνεται να εννοηθεί ότι ο αριθμός των διοικητικών που θα επαναπροσληφθούν μπορεί να αυξηθεί από 500 σε 600, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η απαίτηση του Παιδείας για απορρόφηση 880 διοικητικών.

Η εξέλιξη της διελκυστίνδας αυτής θα καθορίσει την πορεία που θα έχει εφεξής η κυβέρνηση, δεδομένου ότι πολλοί διαβλέπουν πίσω από τη στάση Λοβέρδου -υπό τη στήριξη του Ευ. Βενιζέλου- τη γενικότερη διάθεση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου να αμφισβητήσει μείζονος σημασίας συμφωνίες, όπως αυτή της αποχώρησης 7.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου. Από το Μαξίμου διαμηνύεται πως η κατεύθυνση δεν αλλάζει, ενώ αντίστοιχο μήνυμα εκπέμπεται και από το Διοικ. Μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, η διαμάχη αυτή δεν είναι η μόνη που απορροφά την ενέργεια του πρωθυπουργικού επιτελείου, καθώς στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη η διελκυστίνδα και για τις αρμοδιότητες των νέων κυβερνητικών στελεχών. Οι ισορροπίες είναι κρίσιμες, ιδίως σε χαρτοφυλάκια όπου συνυπάρχουν γαλάζιοι και πράσινοι, ενώ είναι σαφές ότι οι συνεννοήσεις διεξάγονται σε κορυφαίο επίπεδο, μεταξύ Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη.

Το ζήτημα συζητήθηκε στον κύκλο επαφών που έχει ο πρωθυπουργός με παλαιά και νέα στελέχη της κυβέρνησης (σ.σ. χθες συναντήθηκε με τους Γ. Βρούτση, Κ. Τασούλα, Λ. Γρηγοράκο, Γ. Καρασμάνη αλλά και με τους κ. Γκ. Χαρδούβελη και Γ. Στουρνάρα στον απόηχο της συνάντησης του τελευταίου με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε).

Στο Ανάπτυξης το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τον έλεγχο του ΕΣΠΑ για τον υφυπουργό Οδ. Κωνσταντινόπουλο, το οποίο προφανώς θα παραμείνει στον κ. Ν. Δένδια, στο Εσωτερικών τη συνυπογραφή του υφυπουργού Γ. Ντόλιου για τις αποφάσεις που αφορούν την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, ενώ στο Αγρ. Ανάπτυξης, ο αναπλ. υπουργός Π. Κουκουλόπουλος αναλαμβάνει τους τομείς ζωικής και φυτικής παραγωγής, την εποπτεία των συνδικαλιστικών φορέων και συνεταιρισμών. Με τον υπουργό Γ. Καρασμάνη θα μοιραστούν τη διαχείριση των εποπτευόμενων ΝΠΙΔ. Στο Πολιτισμού, η κ. Αντζελα Γκερέκου αναλαμβάνει τον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού, όπου και επικεντρώνονται οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ. Στο υπ. Παιδείας, τέλος, ο γαλάζιος Αλ. Δερμεντζόπουλος αναλαμβάνει την εποπτεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τη Γ.Γ. Ερευνας – Τεχνολογίας, ενώ ο κ. Κ. Κουκοδήμος τη Διά βίου Μάθηση και τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή