Μπαράζ συναντήσεων με πρυτάνεις, διοικητικούς

Μπαράζ συναντήσεων με πρυτάνεις, διοικητικούς

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ συναντήσεων με τους πρυτάνεις και τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων θα έχει από τη Δευτέρα ο νέος υπουργός Παιδείας Αν. Λοβέρδος, με σαφή πρόθεση να κάνει μία νέα αρχή στην «καυτή πατάτα» της διαθεσιμότητας των διοικητικών. Ο διάλογος αναμένεται να γίνει με βάση τα οργανογράμματα που έχουν καταθέσει στο υπ. Παιδείας τα πανεπιστήμια για τη διοικητική τους δομή, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη μελέτη επί ηγεσίας Κων. Αρβανιτόπουλου, η οποία είχε επικριθεί έντονα από τα ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, όμως, ενδεικτικό του ωχαδελφισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (και ευρύτερα στη δημόσια διοίκηση) είναι ότι οι ηγεσίες των ΤΕΙ δεν έχουν καταθέσει τα δικά τους οργανογράμματα με κενές θέσεις διοικητικών. Αυτές οι κενές θέσεις στα ΤΕΙ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επανατοποθέτηση των διαθεσίμων διοικητικών των πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, η τροπολογία που αποφασίστηκε στο… παρά ένα (από τη Δευτέρα 341 διαθέσιμοι θα κινδύνευαν με απόλυση, καθώς αύριο ολοκληρώνεται το οκτάμηνο της διαθεσιμότητάς τους) έδωσε περιθώριο ελιγμών τόσο στο υπ. Παιδείας όσο και στα ΑΕΙ για συμβιβασμό επί του αριθμού των διοικητικών που χρειάζονται τα πανεπιστήμια. Ο γ.γ. του υπουργείου Αθ. Κυριαζής ανέφερε χθες στην «Κ» ότι η πλειονότητα των πανεπιστημίων έχουν στείλει στο υπουργείο προς έγκριση τους τελικούς Οργανισμούς ή έστω σχέδια Οργανισμών, στους οποίους τα ιδρύματα περιγράφουν τις ανάγκες τους για θέσεις διοικητικών υπαλλήλων μετά τις αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω διαθεσιμότητας ή συνταξιοδότησης ή αναβάθμισης (σε ειδικό διδακτικό προσωπικό όσων διοικητικών κατέχουν διδακτορικό). Ενδεικτικά, χθες παρελήφθησαν οι Οργανισμοί του Παν. Θεσσαλίας και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα 21 πανεπιστήμια έχουν 995 κενά διοικητικών θέσεων. Εξ αυτών τα 883 είναι στα 8 ΑΕΙ που «προσφέρουν» στη διαθεσιμότητα 1.136 διοικητικούς υπαλλήλους και τα 102 στα υπόλοιπα 13 ΑΕΙ.

Ηδη, χθες ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε με τον απερχόμενο (χθες εξελέγη νέος) πρύτανη του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλο. Ο διάλογος υπουργείου – ΑΕΙ θα γίνει πάνω στους αριθμούς αυτούς, που αποτελούν τη βάση που θέτουν τα ίδια τα πανεπιστήμια. Βέβαια, δεν αποκλείονται νέοι κλυδωνισμοί στα ιδρύματα, και κυρίως το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, μετά την τρίμηνη διακοπή στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς που λίγο έλειψε να κοστίσει το εξάμηνο. Χθες οι διοικητικοί του ΕΜΠ μπλόκαραν τις εισόδους του ιδρύματος και δεν επέτρεψαν σε καθηγητές και φοιτητές να εισέλθουν στην Πολυτεχνειούπολη, ενώ αποφάσισαν επ’ αόριστον απεργία. Τη Δευτέρα συνέλευση θα πραγματοποιήσουν και οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ. Τόσο οι μεν όσο και οι δε, προσέφυγαν χθες εκ νέου στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων βάσει των οποίων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμούν προσφυγές τους για αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις στο παρελθόν, οι οποίες έχουν συζητηθεί αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί.

«Το σχέδιο που μας είχε δώσει ο κ. Αρβανιτόπουλος για επαναπρόσληψη όλων όσοι ετέθησαν σε διαθεσιμότητα, αποδείχθηκε εμπαιγμός. Αύριο ολοκληρώνεται το οκτάμηνο και κανείς δεν έχει επανατοποθετηθεί» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Ζαχ. Τριγάζης, πρόεδρος του ενός εκ των δύο συλλόγων του ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή