Η τρίτη κάλπη έβγαλε τη νέα κυβέρνηση

Η τρίτη κάλπη έβγαλε τη νέα κυβέρνηση

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα ένας ανασχηματισμός να προκύπτει εξαιτίας μελλοντικών εκλογικών στοχεύσεων ή κακών αποτελεσμάτων των κομμάτων της κυβέρνησης σε δεύτερης τάξης εκλογές. Η ιδιαιτερότητα, όμως, του συγκεκριμένου ανασχηματισμού βρίσκεται στο γεγονός πως λίγοι προηγούμενοι υπήρξαν τόσο πολύ εστιασμένοι στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά, ιδιαίτερα, τη Νέα Δημοκρατία, οι νεοεισερχόμενοι στην κυβέρνηση υπουργοί προέρχονται από δύο κυρίως διοικητικές περιφέρειες: την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Τυχαίο; Καθόλου, όπως προκύπτει από τα παρακάτω. Ας εξετάσουμε τις δύο περιπτώσεις ξεχωριστά:

Η Αττική…

Η απόφαση του πρωθυπουργού να «υπερφορτώσει» το κυβερνητικό σχήμα με υπουργούς που προέρχονται από την Αττική και κυρίως τη Β΄ Αθηνών (Ντινόπουλος, Βορίδης, Κικίλιας, Βούλτεψη, Παπακώστα, Γιακουμάτος) σχετίζεται αποκλειστικά με την εκλογική κατάσταση του κόμματος στη μεγαλύτερη διοικητική περιφέρεια της χώρας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε τις μεγαλύτερες απώλειές της στην Αττική σε αυτές τις εκλογές. Εντούτοις, τα ούτως ή άλλως χαμηλά ποσοστά της στην Αττική, η ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και ασφαλώς το μέγεθος της περιφέρειας αυτής καθιστούν το πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία σημαντικό. Οι 124.090 ψήφοι που έχασε στις ευρωεκλογές σε σχέση με τις εθνικές του Ιουνίου του 2012 (εκ των οποίων οι μισές από αυτές εντοπίζονται στη Β΄ Αθηνών) αποτελούν το 2% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Η μέτρια εκλογική παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην Αττική συμπίπτει με την καλή επίδοση της Χρυσής Αυγής, αλλά και τη διόλου ευκαταφρόνητη εμφάνιση του κ. Καρατζαφέρη. Υπό την οπτική αυτή, γίνεται πλήρως αντιληπτό το σκεπτικό της επιλογής υπουργών που όχι απλώς προέρχονται από την Αττική, αλλά είναι δημοφιλή τηλεοπτικά πρόσωπα του χώρου της «λαϊκής» και σε κάποιο βαθμό «αντιμνημονιακής» Δεξιάς. Με άλλα λόγια, οι νέοι υπουργοί επιλέχτηκαν γιατί τοποθετούνται εγγύτερα στα πολιτικά και πολιτισμικά πρότυπα και τις αξίες του φιλικού προς τη Χρυσή Αυγή και των υπολοίπων κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας εκλογικού σώματος.

…η Μακεδονία…

Αν η Αττική αποτελεί παραδοσιακά μία δύσκολη έδρα για τη Νέα Δημοκρατία, η Κεντρική Μακεδονία (με την εξαίρεση της Α΄ Θεσσαλονίκης) υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια ένα από τα εκλογικά προπύργιά της. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, όμως, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε πολύ σημαντικές απώλειες. Συνολικά, η πτώση της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή είναι η μεγαλύτερη πανελλαδικά (-9,18%) χάνοντας περίπου τον ίδιο αριθμό ψήφων (-119.514) με αυτόν που έχασε στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική (-124.090).

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο πως στον «καραμανλικό» νομό Σερρών, η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση συγκριτικά με κάθε άλλη εκλογική περιφέρεια (-11,23%), πτώση μεγαλύτερη και από αυτήν που είχε στην εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης, όπου το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας της μειονότητας κατέκτησε το 41,68%. Από την πτώση αυτή επωφελήθηκε, απροσδόκητα θα λέγαμε, ο ΛΑΟΣ που πέτυχε στις Σέρρες το μεγαλύτερό του ποσοστό πανελλαδικά (5,68%).

Συγκρίνοντας, μάλιστα, την επίδοση της Χρυσής Αυγής και του ΛΑΟΣ στην Κεντρική Μακεδονία, η εικόνα δείχνει πως έχουμε να κάνουμε με συγκοινωνούντα, εκλογικώς, δοχεία, καθώς σε αυτήν την περιφέρεια τόσο η Χρυσή Αυγή (11,34%) όσο και ο ΛΑΟΣ (3,69%) παρουσιάζουν τα πιο ψηλά τους ποσοστά και τη σημαντικότερη άνοδό τους σε σχέση με το 2012.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η επιλογή του κ. Γ. Καρασμάνη από την Πέλλα ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του κ. Κ. Κουκοδήμου από την Πιερία ως υφυπουργού Παιδείας δεν ξενίζει. Αντίθετα, δείχνει τη στόχευση επαναπατρισμού «αντιμνημονιακών» νεοδημοκρατικών ψήφων που μετακινήθηκαν δεξιότερα στις πρόσφατες εκλογές. Πάντως, συγκριτικά με την Αττική, η είσοδος υπουργών προερχομένων από την Κεντρική Μακεδονία δείχνει περιορισμένη, γεγονός που πρέπει μάλλον να αποδοθεί στην αυτοπεποίθηση της Νέας Δημοκρατίας, πως στη συγκεκριμένη περιφέρεια, εύκολα ή δύσκολα, οι ψηφοφόροι της θα επιστρέψουν.

…και ο ΠΑΟΚ

Ενδιαφέρον εκλογικό είχε η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης όπου ένας «Παοκτζής» με ιδιαίτερη δράση στα αθλητικά θέματα υπουργός (Γ. Ορφανός) διαδέχεται έναν «Ηρακλειδέα» (Θ. Καράογλου) επίσης δραστήριο οπαδό. Η πρόσφατη εκλογή του Θ. Ζαγοράκη σε θέση ευρωβουλευτή και η γενικότερη εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη στα αθλητικοπολιτικά πεπραγμένα της Βόρειας Ελλάδας δείχνουν να επηρεάζουν με τον δικό τους τρόπο τον ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει ένα μήνυμα στους πολυπληθέστερους αναμφίβολα οπαδούς του ΠΑΟΚ στην περιοχή. Εξάλλου, ο νέος υπουργός φρόντισε να αποδείξει πολύ γρήγορα τη σημασία της επιλογής του τοποθετούμενος άμεσα στο θέμα του προπονητικού κέντρου του ΠΑΟΚ και δεσμευόμενος για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει στο προσεχές διάστημα. Τελικά, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες τοπικές εκλογές, η «οπαδική ψήφος» έδειξε να έχει τη δική της δυναμική. Το τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας είναι μια άλλη συζήτηση.

* Ο κ. Ν. Μαραντζίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή