Πιο σκληρή γραμμή επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πιο σκληρή γραμμή επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τσιριμώκοι», «ηγεμονία», «πολιτική πρωτοβουλία», «συστράτευση», «το δέλεαρ της εξουσίας», «μάχη σε όλα τα μέτωπα», «άνοιγμα στην κοινωνία». Λέξεις και εκφράσεις που αποσπασματικά μπορεί να μη σημαίνουν τίποτα, ενταγμένες, ωστόσο, στην πρώτη μετά τις ευρωεκλογές ομιλία του Αλέξη Τσίπρα προς τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσδιορίζουν με σαφήνεια το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα. Ετσι:

• Αναφερόμενος σε «Τσιριμώκους», ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ουσιαστικά την καίρια σημασία που δίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί ίσως την καλύτερη ευκαιρία του για πρόωρες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στην ταραγμένη δεκαετία του 1960 με διττή στόχευση: να αποθαρρύνει από την αποδοχή να είναι υποψήφιοι εκείνους που θα δεχθούν σχετική πρόταση, ιδιαίτερα τους προερχόμενους από τον χώρο της Αριστεράς, «στιγματίζοντάς» τους. Κατά δεύτερον, να προκαταλάβει τη στάση του κόμματός του έναντι μιας τέτοιας πρότασης και της πίεσης που θα δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην την καταψηφίσει.

• Οι όροι «ηγεμονία» και «πολιτική πρωτοβουλία» αποτυπώνουν τη θέση που θέλει να περάσει η Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές, καθιερώνεται ως βασικός πόλος του πολιτικού συστήματος, που δεν ετεροκαθορίζεται, αλλά είναι πλέον σε θέση να διαμορφώνει την κεντρική πολιτική ατζέντα και να θέτει τους όρους με τους οποίους θα πορευθεί σε ζητήματα όπως ενδεχόμενες συνεργασίες.

• Η «συστράτευση» αφορά το προσκλητήριο προς το εσωτερικό του κόμματος να πέσουν οι τόνοι διαφοροποίησης, να περιοριστούν τα φαινόμενα πολυφωνίας και διαφορετικών προσεγγίσεων σε κεντρικά ζητήματα, που εκτιμάται ότι ζημιώνουν, καθώς αποθαρρύνουν την προσέλκυση ψηφοφόρων, οι οποίοι, εισπράττοντας αντιφατικά μηνύματα, αμφισβητούν τη σοβαρότητα και την «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά, επίσης, το διαρκές προσκλητήριο της Κουμουνδούρου προς τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και προς το ΚΚΕ, για μια κοινή πορεία.

• Το «δέλεαρ της εξουσίας» συνοδεύθηκε από τη διαβεβαίωση ότι δεν θα οδηγήσει σε υπαναχώρηση από τις θέσεις, τις ιδέες και την πολιτική του κόμματος και έχει πολλαπλούς αποδέκτες. Αφενός όλους εκείνους που θεωρούν ότι μπορεί να πιεστεί πολιτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής από κοινού με την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για το χρέος και, εφόσον αρνηθεί, να βρεθεί εκτεθειμένο πολιτικά. Αφετέρου, την εσωκομματική αντιπολίτευση, που εκφράζει διαρκώς την ανησυχία της για κίνδυνο συντηρητικής στροφής και εγκατάλειψης του ριζοσπαστισμού.

• Η «μάχη σε όλα τα μέτωπα», που συνοδεύθηκε από την όχι και τόσο ευχάριστη για τους βουλευτές επισήμανση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει φέτος για μπάνια», αποτυπώνει τη γραμμή σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση που θα ακολουθηθεί σε κάθε επίπεδο, με την προοπτική προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο.

• Τέλος, το «άνοιγμα στην κοινωνία» σηματοδοτεί την πρόθεση της Κουμουνδούρου να επιδιώξει με στοχευμένες δράσεις και επεξεργασία ειδικών προτάσεων ανά κοινωνική ομάδα την προσέγγιση και προσέλκυση ψηφοφόρων από ομάδες (νέοι, άνεργοι, αγρότες, μεσαία στρώματα) που ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα έπρεπε, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, να τους έχουν κερδίσει, αυτό δεν συνέβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή