Αλλαγές σε γραμματείς και ΔΕΚΟ

Αλλαγές σε γραμματείς και ΔΕΚΟ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, έρχεται η σειρά των γενικών γραμματέων υπουργείων, των επικεφαλής ΔΕΚΟ και μεγάλων οργανισμών και ο ορισμός των νέων Γ.Γ. Περιφερειών, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των κυβερνητικών αλλαγών, που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας.

Θα προηγηθεί η ανακοίνωση του νέου Επιτρόπου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέση για την οποία διαγκωνίζονται η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που συναντήθηκε πριν από μια εβδομάδα με τον πρωθυπουργό, η κ. Μαρία Δαμανάκη, που επιδιώκει μία ακόμη θητεία, αλλά και ο κ. Κ. Χατζηδάκης, χωρίς να αποκλείεται, ωστόσο και μια επιλογή – έκπληξη. Η τελική επιλογή, πάντως, αναμένεται προς το τέλος καλοκαιριού. Οπότε, οι «ζυμώσεις» θα συνεχισθούν.

Αντιθέτως, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο κύμα του ανασχηματισμού, με την ορκωμοσία των νέων υπουργών, οι οποίοι μετά ένα εύλογο (σύντομο πάντως) διάστημα που θα έχουν στη διάθεσή τους για να ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκιά τους, θα πρέπει να συνεργαστούν με το Μέγαρο Μαξίμου για την αξιολόγηση των προσώπων που θα ορίσουν στους τομείς ευθύνης τους. Οι μεγαλύτερες αλλαγές, εδώ, αναμένονται στα υπουργεία Εργασίας, Υποδομών, αλλά και αλλού.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν τη βούληση του κ. Αντ. Σαμαρά να στείλει μήνυμα ανανέωσης και στον κρατικό μηχανισμό, με αλλαγές προσώπων σε θέσεις-κλειδιά. «Ολα θα γίνουν στον χρόνο τους» σημειώνουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Ηδη, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που συνθέτουν το περίγραμμα των αλλαγών που δρομολογούνται.

Το πρώτο είναι ότι στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας καταγράφονται παράπονα για την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΕΕ, αλλά και σε άλλα ασφαλιστικά Ταμεία, με γαλάζιους βουλευτές να μιλούν ανοικτά για την ανάγκη αλλαγής φρουράς. Στο μάτι των γαλάζιων επικρίσεων βρίσκεται η διοικήτρια του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, κυρία Γ. Κοτίδου, η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή φρουράς και έχουν καταθέσει την άποψή τους και σε κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες αλλαγές στις γενικές γραμματείες των υπουργείων, το ενδιαφέρον επί του παρόντος εστιάζεται στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον προσφάτως παραιτηθέντα από την Γραμματεία Εσόδων, Χ. Θεοχάρη. Μετά τη διευκρίνιση από τον πρώην υφυπουργό Εμπορίου κ. Θαν. Σκορδά ότι δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση, τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του κ. Π. Κόκκορη, ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο των εφοριακών και σήμερα είναι γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας, του κ. Στ. Κουτνατζή, νομικού συμβούλου του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και του Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Τσαβδάρη.

Με ενδιαφέρον, αναμένονται εξάλλου και τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης για τη διαδοχή των υπολοίπων γραμματέων του υπουργείου που προεξοφλείται ότι θα αντικατασταθούν, όπως επίσης και ο διάδοχος της κ. Αναστασίας Σακελλαρίου, την οποία πιθανότατα θα επιλέξει ο κ. Γ. Στουρνάρας για τη θέση της υποδιοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία μέχρι σήμερα κατέχει η κ. Ελένη Λουρή.

Αλλαγή φρουράς προεξοφλείται στις γενικές γραμματείες σχεδόν όλων των υπουργείων που άλλαξαν χέρια, όπως επίσης και στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής, το οποίο είναι «ακέφαλο» μετά την υπουργοποίηση του κ. Κ. Τασούλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή