Πολυσυλλεκτικό το προσκλητήριο από Θεοδωράκη

Πολυσυλλεκτικό το προσκλητήριο από Θεοδωράκη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Κεντροαριστερά του Βενιζέλου δεν έχει πρόβλημα να συγκυβερνά ακόμη και με λαϊκιστές της Δεξιάς και η Κεντροαριστερά του Κουβέλη ορέγεται υφυπουργεία σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λοιπόν θα μείνουμε έξω από τα σχέδια των “κεντροαριστερών”».

Στην απάντηση αυτή που έδωσε στην τελευταία του συνέντευξη ο κ. Στ. Θεοδωράκης «κρύβεται» και η νέα πολιτική στόχευση του επικεφαλής του «Ποταμιού». Να προκαλέσει εκείνος πλέον έναν πολιτικό διάλογο όχι όμως σε επίπεδο κομμάτων, αλλά με μεμονωμένους πολιτικούς και προσωπικότητες του δημόσιου βίου που μοιράζονται την ίδια αγωνία για την ανάγκη εξεύρεσης κοινού τόπου στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.

«Ο διάλογος θα γίνει με όλους. Και με τους κεντροαριστερούς και με τους φιλελεύθερους και τους νοήμονες αριστερούς» είπε ο κ. Θεοδωράκης. Ποιους εννοούσε; Οι κ. Γρ. Ψαριανός, Σπ. Λυκούδης, Ανδ. Παπαδόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ, ο παραιτηθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος, η κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη από τη Δράση και γνωστοί καθηγητές όπως ο Μάνος Ματσαγγάνης και ο Αρίστος Δοξιάδης είναι μερικά μόνον από τα γνωστά ονόματα που έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους στο επικείμενο Συνέδριο του «Ποταμιού», χωρίς βέβαια να έχουν άλλη πολιτική σχέση με το νεοσύστατο κόμμα.

Οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη προσδίδουν ευλόγως ιδιαίτερη σημασία στην ιδρυτική αυτή συνάντηση που θα γίνει στο Λαύριο το τριήμερο 27-29 Ιουνίου. Τονίζουν ότι η εναρκτήρια ομιλία του κ. Θεοδωράκη θα είναι εντελώς διαφορετική από τις μέχρι σήμερα μεμονωμένες παρεμβάσεις του, και προϊδεάζουν για μια ολοκληρωμένη πολιτική τοποθέτηση εν είδει μανιφέστου που θα σηματοδοτήσει τη μετεξέλιξη του «Ποταμιού» σε συγκροτημένο κόμμα με ιδρυτικές αρχές και απολύτως ξεκάθαρες θέσεις.

Συζητώντας κανείς με στελέχη του «Ποταμιού» μπορεί επίσης να διαβλέψει ότι το κόμμα μάλλον στρέφεται σε μια πιο φιλελεύθερη πολιτική πορεία. Και τούτο διότι ο κ. Θεοδωράκης φέρεται να πιστεύει ότι η ατέρμονη συζήτηση περί της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς έχει καταστεί ακόμη και απεχθής στους πολίτες. Πολύ περισσότερο όταν είναι πια διάχυτη η εντύπωση ότι η αποτυχία όλων των μέχρι σήμερα προσπαθειών οφείλεται στα πολιτικά στελέχη του κεντροαριστερού χώρου που έχουν σχεδόν στο σύνολό τους ηγετικές φιλοδοξίες.

Με το δεδομένο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο Συνέδριο του «Ποταμιού» δεν θα προσκληθούν πρώην υπουργοί και γενικότερα πολιτικά πρόσωπα που έχουν μετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι από τα κοινοβουλευτικά κόμματα στα οποία απευθύνθηκε πρόσκληση για έναν σύντομο χαιρετισμό εξαιρέθηκαν όχι μόνον η Χ.Α. αλλά και οι ΑΝΕΛ, καθώς ο κ. Θεοδωράκης επιθυμεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι απορρίπτει κάθε σχέση με κόμματα και πρόσωπα με τα οποία δεν τον συνδέει απολύτως τίποτα…

Με τα δεδομένα αυτά θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως ο ανασχηματισμός που πραγματοποίησαν οι κ.Σαμαράς και Βενιζέλος προσέφεραν ένα απροσδόκητο δώρο στον κ. Θεοδωράκη. Διότι είναι προφανές ότι η αιφνίδια στροφή της Ν.Δ. στη λεγόμενη λαϊκή δεξιά και ο υπόγειος ενδοκομματικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ για το αν πρέπει να στραφεί προς το ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνει από τα δύο αυτά κόμματα σοβαρούς ανθρώπους του ευρύτερου φιλελεύθερου χώρου οποίοι έχουν κάθε λόγο πια να αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν στο «Ποτάμι», απαυδισμένοι από τον παλαιοκομματισμό και τον λαϊκισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή