Η διαχείριση των πρωτοκλασάτων από Βενιζέλο

Η διαχείριση των πρωτοκλασάτων από Βενιζέλο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες στο μετεκλογικό τραπέζι που παρέθετε για τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές της «Ελιάς», ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Κ. Σκανδαλίδη. Λίγες ημέρες πριν, ο πρώην υπουργός ουσιαστικά εγκαινίαζε τη συζήτηση περί διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας ένα θέμα που δύσκολα θα κλείσει πριν από το φθινοπωρινό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη φιλική συζήτηση με τον κ. Σκανδαλίδη, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τους Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Φώφη Γεννηματά, θέτοντας ένα πλαίσιο συντεταγμένης πορείας ώς το συνέδριο.

Οι διαπραγματεύσεις που είχε να κάνει με τα συγκεκριμένα στελέχη για τις αρμοδιότητές τους ήταν αμελητέες, καθώς στα υπουργεία Υποδομών και Αμυνας δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές. Αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος δεν είχε τόσο εύκολο έργο στην περίπτωση του κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος αρχικά προοριζόταν για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Λοβέρδος ανέλαβε τελικά το υπουργείο Παιδείας (η άλλη επιλογή του ήταν το Πολιτισμού), υπό τον όρο να μην προχωρήσει σε απολύτως καμία περαιτέρω περικοπή δαπανών ή προσωπικού. Η απόλυτη στήριξη που παρέχει στον κ. Λοβέρδο στο μέτωπο που άνοιξε με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη για τη διαθεσιμότητα στο υπουργείο Παιδείας, καταδεικνύει ότι ο κ. Βενιζέλος όχι απλώς δέχθηκε τις προϋποθέσεις που έθεσε ο παλαιός φίλος του, αλλά εντόπισε στο ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο και ένα σημείο γενικότερης πολιτικής διαφοροποίησης από τη Ν.Δ., ως εκ τούτου ανάδειξης του λεγόμενου «προοδευτικού προσήμου» στον κυβερνητικό συνασπισμό. Προς το παρόν, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται διατεθειμένος να μην υποχωρήσει στη βασική θέση την οποία διατύπωσε ήδη από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, ότι η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα δημιουργεί ανυπέρβλητα πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση.

Πιο εύκολη είναι η κυβερνητική διαχείριση για τον κ. Βενιζέλο στα υπόλοιπα υπουργεία, όπου επίσης διατηρεί πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως οι κ. Π. Κουκουλόπουλος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Λ. Γρηγοράκος. Μάλιστα, ιδιαίτερα στις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, θα έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες σε δύο υπουργεία με σημαντικούς πόρους.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να έχει ήδη έναν σχεδιασμό ενόψει του φθινοπώρου. Τότε, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο χαρακτήρας του οποίου εξαρτάται από μια κρίσιμη λεπτομέρεια: αν θα είναι συνέδριο θέσεων ή συνέδριο που θα οδηγήσει στη δρομολόγηση διαδικασιών για την εκλογή προέδρου, η οποία, σύμφωνα με το καταστατικό, γίνεται πάντα από τη βάση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει στελέχη από την «Ελιά» όπως ο κ. Π. Καψής και η κ. Αθηνά Δρέττα, ωστόσο επιθυμεί να οδηγήσει στο προσκήνιο και ορισμένους νεότερους.

Δεδομένου ότι το συνέδριο, όταν πραγματοποιηθεί, θα εκλέξει νέο Εθνικό Συμβούλιο και νέο γραμματέα στη θέση του κ. Ν. Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσε έναν αντικαταστάτη με το προφίλ του κ. Κυρ. Πιερρακάκη. Ο 30άρης υποψήφιος ευρωβουλευτής σημείωσε αρκετά καλές επιδόσεις (τερμάτισε έκτος, πάνω από έμπειρα στελέχη) και γενικώς έχει τη συμπάθεια του κ. Βενιζέλου. Στους υπό αξιοποίηση της νεότερης γενιάς, στη Χαρ. Τρικούπη εντάσσουν και τον κ. Πασχ. Αγανίδη.

Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, αρκετοί κρίνουν ως σημαντική τη στάση που θα τηρήσουν οι μεγάλοι συνδικαλιστικοί φορείς και τα επαγγελματικά σωματεία στα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει την πλειοψηφία. Εχουν γίνει γνωστές οι επαφές που έχουν τις τελευταίες εβδομάδες συνδικαλιστές από το ΤΕΕ (Χρ. Σπίρτζης), τον ΔΣΑ (Β. Αλεξανδρής και Δ. Βερβεσός), τη ΓΣΕΕ (Ι. Παναγόπουλος) και φορείς με ισχύ απ’ όλη την Ελλάδα. Σε αυτές τις συναντήσεις έχουν παρευρεθεί πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν ότι στην παρούσα φάση, η ηγεσία του κόμματος υπονομεύει τις προοπτικές του χώρου να καταστεί τρίτος, ανεξάρτητος πόλος.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και οριζόντιες επαφές μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα μιας συνάντησης που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Χαλάνδρι, μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όπως οι κ. Φιλ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης και Κ. Τριαντάφυλλος και της ΔΗΜΑΡ κ. Ι. Πανούσης και Θ. Ψύρρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή