Μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση

Μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θέματα της ενέργειας βρέθηκαν, όπως ήταν φυσικό, στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ στην Αθήνα με τον Αντ. Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια. Ωστόσο η επίσκεψη κατέστησε σαφές ότι επιδίωξη των δύο πλευρών αποτελεί η αναβάθμιση της διμερούς σχέσης και η διεύρυνσή της και σε άλλα πεδία.

Στη συνάντηση του κ. Αλίγεφ με επιχειρηματίες από τις δύο χώρες, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν «έχουν έρθει κοντά το πρόσφατο διάστημα» και πρόσθεσε ότι «η διμερής σχέση μπορεί να πάει πολύ μακριά», ενώ επισήμανε ότι αυτά που προσδιορίζουν τις προοπτικές της είναι «περισσότερα από την ενέργεια». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ως πεδία όπου μπορεί να διευρυνθεί η συνεργασία συνεργασίας τον τομέα των ακινήτων, τον τουρισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στις δύο επιχειρηματικές κοινότητες να συνεργαστούν στενότερα. Χαρακτήρισε το Αζερμπαϊτζάν «ηγετικό παίκτη» στην περιοχή του Καυκάσου και την Ελλάδα «αναδυόμενη πύλη εισόδου» για την ενέργεια, το εμπόριο και τον τουρισμό από την Ασία στην Ευρώπη. Νωρίτερα, ο κ. Αλίγεφ είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «ισχυρό περιφερειακό παίκτη και μακροπρόθεσμο εταίρο», ενώ αναφερόμενος στον ΤΑP δήλωσε ότι δεν είναι μόνον ένα ενεργειακό εγχείρημα, «αλλά και ένας τρόπος για να ανέλθουν οι σχέσεις μας σε ανώτερο επίπεδο».

Στο γεύμα εργασίας στο Μαξίμου το κύριο ζήτημα ήταν η ενέργεια. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η συνεργασία Ε.Ε. – Αζερμπαϊτζάν, ως εναλλακτικό προμηθευτή φυσικού αερίου, και στο πλαίσιο αυτό η σχέση του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδος, ως χώρας-μέλους της Ε.Ε. αλλά και ως πύλης εισόδου για το αζέρικο αέριο στην Ε.Ε. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι η κρίση στην Ουκρανία αναβαθμίζει τον ρόλο του «Νοτίου Διαδρόμου». Οι δύο αντιπροσωπείες εξέτασαν την πορεία υλοποίησης των αγωγών TAP και TANAP (συνδέει Αζερμπαϊτζάν με Τουρκία) σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους, που έχει ορίζοντα το 2019. Συζητήθηκαν επίσης οι κάθετοι άξονες που θα συνδέουν τον ΤΑP με τις βαλκανικές και κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως ο αγωγός IGB που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ώριμες» τις συνθήκες ώστε να προωθηθούν οι κάθετοι άξονες και εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι οι Αζέροι θα αυξήσουν την ποσότητα του φυσικού αερίου που θα διοχετεύουν μέσω του αγωγού. Πάντως, στο γεύμα εργασίας έγινε αναφορά και σε θέματα που δυσχεραίνουν την υλοποίηση του TAP. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, ο κ. Αλίγεφ ενημερώθηκε για τα σχέδια κατευνασμού τους από το ΥΠΕΚΑ.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αλίγεφ είχε συνάντηση με τον κ. Παπούλια, ο οποίος χαρακτήρισε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις «πολύ καλό, εγκάρδιο, φιλικό, με άριστες προοπτικές ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα, και όχι μόνο στο ενεργειακό». Ο κ. Αλίγεφ δήλωσε ότι απετέλεσε κοινή διαπίστωση στη διάρκεια της συνάντησης ότι «οι σχέσεις Ελλάδος – Αζερμπαϊτζάν εξελίσσονται πολύ καλά προς διάφορες κατευθύνσεις» και έκανε λόγο για νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις. Ο κ. Παπούλιας τον ενημέρωσε και για την πορεία του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής. Στη συνάντηση υπεγράφησαν τρία μνημόνια συνεργασίας, για τη διμερή συνεργασία στα θέματα της Ε.Ε., τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα καθώς και για ζητήματα νεότητας. Ο κ. Αλίγεφ συναντήθηκε και με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή