Βέλη πρυτάνεων κατά του Κων. Αρβανιτόπουλου

Βέλη πρυτάνεων κατά του Κων. Αρβανιτόπουλου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόλαφος για τον πρώην υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τους συνεργάτες του ήταν μερικά από όσα ακούστηκαν κατά τη χθεσινή ανοιχτή συνάντηση που είχε με τους πρυτάνεις των οκτώ ΑΕΙ ο νέος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος υπουργός βρέθηκε να «αδειάζει» τον κ. Αρβανιτόπουλο, ενώ πιο συχνά ήταν τα βέλη των πρυτάνεων εναντίον του πρώην υπουργού. Με τις δηλώσεις τους κατέδειξαν ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος έδινε υποσχέσεις για «κάτω από το τραπέζι» επαναπροσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, εμπαίζοντας την κυβέρνηση αλλά και τα οκτώ μεγαλύτερα πανεπιστήμια, τα οποία έσυρε σε μια άνευ προηγουμένου δεκάμηνη κρίση. «Η αποτίμηση που κάνουμε για τον τρόπο που έγινε η διαθεσιμότητα έως τώρα δεν είναι η καλύτερη», παραδέχθηκε (κομψά) ο κ. Λοβέρδος. Πάντως, ενδείξεις προχειρότητας παρατηρούνται και τώρα, καθώς χθες αμφισβητήθηκε η ορθότητα ακόμη και του αριθμού των 883 διοικητικών, την επανατοποθέτηση των οποίων έχουν ζητήσει τα οκτώ ΑΕΙ. Χαρακτηριστικά είναι μερικά στιγμιότυπα της χθεσινής δίωρης συνάντησης του κ. Λοβέρδου με τους εκπροσώπους (πρυτάνεις ή αντιπρυτάνεις) των οκτώ ΑΕΙ:

• Ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής ανέφερε ότι «θα ζητήσω άμεσα στοιχεία από τα οκτώ ΑΕΙ για τους υπαλλήλους που θέλουν, διότι μόνο έξι έχουν στείλει στο υπουργείο Παιδείας οργανογράμματα των διοικητικών τους υπηρεσιών». «Τότε, αφού λείπουν οι προτάσεις δύο ΑΕΙ, πώς υπολογίσαμε τα κενά και μιλάμε για 883 υπαλλήλους προς επανατοποθέτηση;», ρώτησε έκπληκτος ο κ. Λοβέρδος.

• Λίγο αργότερα, ο κ. Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) Κωνσταντίνο Γάτσιο, πρόσθεσε: «Με ενημέρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος ότι το 883 προκύπτει από τα οργανογράμματα των οκτώ πανεπιστημίων». «Αφού μόνο 6 ΑΕΙ έστειλαν γραπτή πρόταση, μήπως κάποιος πρύτανης υπέβαλε τηλεφωνικά το αίτημά του;», αναρωτήθηκε, με καυστικό χιούμορ, μιλώντας στην «Κ» πρύτανης περιφερειακού ΑΕΙ.

• Βέβαια, ο κ. Λοβέρδος με την αναφορά του προς τον κ. Γάτσιο παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, τη δική του αμέλεια, καθώς εδώ και μία εβδομάδα ο ίδιος ζητεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης την κάλυψη 883 θέσεων, χωρίς να έχει αθροίσει τα αιτήματα των 8 ΑΕΙ!

• Οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέφεραν ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στα ΑΕΙ και την πρώην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Η συμφωνία ήταν για επανατοποθέτηση όλων των διαθεσίμων και είχε στόχο να σταματήσουν οι αντιδράσεις των διοικητικών υπαλλήλων. Μάλιστα, υπάρχει έγγραφο της ομοσπονδίας των διοικητικών που επικαλείται συμφωνία», ανέφερε ο κ. Γάτσιος. «Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τα περί συμφωνίας», απάντησε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Μου λέτε ότι υπήρξαν επιμέρους συμφωνίες που όμως δεν τις γνώριζε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης».

• «Συνεργάτες του κ. Αρβανιτόπουλου έκαναν την αξιολόγηση -για την επιλογή του αριθμού των διοικητικών που θα έβγαιναν σε διαθεσιμότητα- στο πόδι, χωρίς διεθνή σοβαρά κριτήρια», αντέτεινε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Παντής. «Δεν υπήρξε προσδιορισμός των εξειδικευμένων αναγκών κάθε ΑΕΙ», συμπλήρωσε ο πρύτανης του Παν. Πατρών Γεώργιος Παναγιωτάκης, για να λάβουν και οι δύο από τον κ. Λοβέρδο μία απάντηση που συνιστά νέο «άδειασμα» του κ. Aρβανιτόπουλου: «Σας διαβεβαιώ ότι όλα θα γίνουν με αντικειμενικά κριτήρια και σε συνεννόηση με τα ΑΕΙ. Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε διαδικασία που θα γίνει με πελατειακά κριτήρια», είπε.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμά Σφηκόπουλο, που ανέφερε ότι το ΕΚΠΑ έχει μείνει με μόνο 2 λογιστές και ότι η Πανεπιστημιούπολη είναι χωρίς φύλαξη και κινδυνεύει από ληστές και εμπρηστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή