Ευ. Βενιζέλος: «Είστε εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στα υπουργεία»

Ευ. Βενιζέλος: «Είστε εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στα υπουργεία»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διατήρηση του διακριτού στίγματος του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. περιέγραψε ο κ. Ευ. Βενιζέλος ως βασική υποχρέωση των υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών του κόμματος που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, κατά τη χθεσινή, πρώτη σύσκεψή τους υπό την προεδρία του. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε για δύο λόγους τους οποίους εξήγησε στους υπουργούς και υφυπουργούς: πρώτον, διότι επιθυμεί να τονιστεί ότι ο βασικός μεταρρυθμιστικός πόλος της κυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ και, δεύτερον, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι έως τώρα επιτυχίες, τις οποίες πιστώνεται το κόμμα.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους -κυρίως αναπληρωτές και υφυπουργούς- ότι πρωταρχικά αποτελούν εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στα υπουργεία τους και γι’ αυτό θα πρέπει να έχουν συνολική εποπτεία όσων συμβαίνουν στον χώρο τους, ακόμη και πέρα από τις τυπικές αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν.

Σκοπός, βεβαίως, είναι να διαφυλαχθεί το λεγόμενο «προοδευτικό πρόσημο» για το οποίο ο κ. Βενιζέλος έχει επανειλημμένως εκφραστεί. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε, επίσης, τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που είναι αδύνατο να γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων με υπουργό της Ν.Δ., ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τα στελέχη του κόμματός του να ζητούν την παρέμβασή του, προκειμένου να λύσει το ζήτημα ο ίδιος προσωπικώς με τον κ. Αντ. Σαμαρά.

Ο κ. Βενιζέλος επέστησε την προσοχή των υπουργών να διατηρήσουν τον ταχύ και προσεκτικό βηματισμό, διότι, όπως είπε, «όλα κινούνται σε μια λεπτή ισορροπία», η οποία εφόσον όλες οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης και, κυρίως, την καταπολέμηση της ανεργίας. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι σε περίπτωση ανακοπής αυτής της πορείας, θα δρομολογηθούν άλλες εξελίξεις οι οποίες θα επιφέρουν την καταστροφή, αντί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε προβληματισμένος για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στο ζήτημα της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του θα ασκήσει πιέσεις προκειμένου να δοθεί «θεσμική λύση». Επ’ αυτού, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κ. Αλ. Τσίπρα για τις δηλώσεις του περί «Τσιριμώκων» και την αμφισβήτηση του διορισμού του κ. Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους. Ακόμη, επανέφερε και την πρόταση πέντε σημείων, την οποία είχε καταθέσει στον κ. Κάρ. Παπούλια, ως βάση για την οικοδόμηση ενός πλαισίου εθνικής και διακομματικής συναίνεσης.

Περί Κεντροαριστεράς

Εν τω μεταξύ, στελέχη του κόμματος συνεχίζουν τη συζήτηση περί Κεντροαριστεράς. Ο κ. Φίλ. Σαχινίδης άφησε χθες σαφώς να εννοηθεί ότι κάθε επιλογή για τον μελλοντικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ επαφίεται αποκλειστικά στη βάση. Αν δηλαδή, όπως είπε (9,84), το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει μόνο του ή αν θα συνεργαστεί με δυνάμεις στο πρότυπο της «Ελιάς», περιγράφοντάς τις ως «μεγεθυντική Κεντροαριστερά». «Θα πρέπει, λοιπόν, να καταφύγουμε στην κοινωνία», είπε ο κ. Σαχινίδης, η οποία, μεταξύ άλλων, «θα προσδιορίσει τα πρόσωπα, θα προσδιορίσει την ηγετική ομάδα και, βεβαίως, το βασικό, πού θα πάμε με τη “μεγεθυντική Κεντροαριστερά”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή