Εικόνα Βαβέλ μεταδίδουν οι νέοι υπουργοί

Εικόνα Βαβέλ μεταδίδουν οι νέοι υπουργοί

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα πολυφωνίας παρουσιάζει η νέα κυβέρνηση, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κυβερνητικών στελεχών που εμφανίζονται να «φλερτάρουν» με το… ξήλωμα πτυχών πολιτικής που εφαρμοζόταν μέχρι τις ευρωεκλογές.

Μετά τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο, που συγκρούστηκε με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, χθες και άλλα κυβερνητικά στελέχη προέβησαν σε δηλώσεις που ερμηνεύτηκαν ως απόπειρα «άμβλυνσης» των μέχρι πρότινος πολιτικών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτος φέρεται να είπε προς τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα περιοριστεί σε τρεις περιοχές, που δεν θα περιλαμβάνουν τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος εμφανίστηκε να σημειώνει προς τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στους δήμους (σ.σ.: λόγω αξιολόγησης και ενδοδημοτικής κινητικότητας) δεν είναι άδικο», ενώ ο κ. Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε ανοικτός να συζητήσει τα κριτήρια αξιολόγησης, χωρίς όμως να ακυρώνεται η ίδια η αξιολόγηση του προσωπικού του ΕΣΥ, αλλά και να ξαναδεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών «που είναι ήδη αρκετά μειωμένο σε σχέση με αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους».

Οι πρώτες ημέρες των νέων επικεφαλής των υπουργείων χαρακτηρίζονται από μία, εύλογη ίσως, προσπάθεια άμβλυνσης των τριβών που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο αυτό μοιάζει να γίνεται σπασμωδικά, επί προσωπικού και σε αντίθεση με τους διακηρυγμένους στόχους του πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να διαμορφώσει με προσοχή τις προϋποθέσεις για την έναρξη της συζήτησης περί βιωσιμότητας του χρέους και παράλληλη άρση σειράς «αδικιών», αρχής γενομένης από τη φορολογία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έναντι των όσων λέγονται στο εσωτερικό της δικομματικής αλλά και πολλών δημοσιογραφικών σεναρίων, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές τόσο από την Αθήνα όσο και από την Πορτογαλία, όπου βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός, διεμήνυαν ότι το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων θα εκπληρωθούν κανονικά. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε, σε δήλωσή της με αφορμή τις πληροφορίες νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, να υπογραμμίσει «την απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας…». Αυτό το μήνυμα φαίνεται ότι έχει σταλεί και αρμοδίως στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο φέρεται να έχει πλέον σαφή εικόνα και για τις διαθέσεις των εταίρων έναντι της κυβέρνησης.

Πάντως, κατά τη χθεσινή του ομιλία σε συνέδριο του ΕΛΚ στην Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας, με αντικείμενο τις προκλήσεις για την Ευρώπη την περίοδο 2014 – 2019, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε τους τρεις άξονες, που επιδιώκει να εφαρμόσει και στην Ελλάδα: δηλαδή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προς αντιμετώπιση της ανεργίας και αύξηση των εισοδημάτων, μείωση του κόστους ενέργειας και αποκλιμάκωση της φορολογίας. Σημείωσε ότι αν και «πρέπει να κρατήσουμε το εργασιακό κόστος σε ευθεία αναλογία με την παραγωγικότητα», «οι δημοκρατίες δεν μπορούν να επιζήσουν περικόπτοντας συνεχώς μισθούς». Για τη μείωση των φόρων, υπογράμμισε ότι «είναι μία στρατηγική που μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια μόνο σταδιακά και σε μακροχρόνια βάση».

Ο κ. Σαμαράς είχε, κατά τη διάρκεια γεύματος, σύντομη συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, καθώς και συνομιλίες με τους κ. Πάσος Κοέλιο και Μανουέλ Μπαρόζο. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν ότι η συζήτηση με τον Γερμανό πολιτικό επικεντρώθηκε, μάλλον, στο ζήτημα του νέου προέδρου της Επιτροπής, με την Αθήνα να επιμένει στο πρόσωπο του κ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ. Σε ερώτηση, πάντως, δημοσιογράφων για το ζήτημα του χρέους, οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στη γνωστή θέση για έναρξη της συζήτησης από τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας πως τίθεται και ζήτημα «συγχρονισμού» με τις εκθέσεις της τρόικας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή