Επιτυχημένη, οικονομική, απρόβλεπτη

Επιτυχημένη, οικονομική, απρόβλεπτη

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Μαρτίου, ο κ. Γ. Στουρνάρας και, για να είμαστε δίκαιοι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες στη μόνιμη αποστολή στις Βρυξέλλες είχαν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση στο Ecofin για τον Μηχανισμό Αναδιάρθρωσης των Τραπεζών. Την επόμενη μέρα, ο Ελληνας υπουργός έπρεπε να πάει να τον στηρίξει στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κανέναν ενθουσιασμό δεν είχε δείξει για το σχήμα. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν ανήσυχος και καχύποπτος. Ο Γ. Στουρνάρας το κατάλαβε. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε την εμπιστοσύνη των Γερμανών και χωρίς τους Γερμανούς δεν υπήρχε μηχανισμός. Ο Ολλανδός έριξε την ιδέα να πάει μαζί του, κάτι που δεν συνηθίζεται. Αλλος στη θέση του Ελληνα υπουργού θα είχε αρνηθεί -δεν πας σε μια διαπραγμάτευση με επιτηρητή- ο Στουρνάρας όμως δεν έχει συμπλέγματα. Δέχτηκε και κέρδισε την εμπιστοσύνη του. Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής, που κράτησε 24 ώρες, Στουρνάρας και Ντάισελμπλουμ πέτυχαν τον πολυπόθητο συμβιβασμό με το Κοινοβούλιο και έκλεισαν το θέμα της Τραπεζικής Ενωσης. Η ελληνική προεδρία είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη επιτυχία της.

Απροσδόκητα για τους εταίρους (αν κρίνει κανείς από την πληθώρα μαύρων προβλέψεων και αρνητικών δημοσιευμάτων τον Δεκέμβριο) η προεδρία ήταν μια μεγάλη επιτυχία.Μάλιστα γι’ αυτό απένειμαν εύσημα στον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Στη διάρκειά της ολοκληρώθηκαν 59 νομοθετήματα, περισσότερα απ’ όλες τις προεδρίες που προηγήθηκαν μετά την έναρξη της ισχύος της συνθήκης της Λισσαβώνας. Και το σημαντικότερο, όλα έγιναν σε χαμηλούς τόνους, αποτελεσματικά και χωρίς παρατράγουδα. Ατομα που είχαν εμπλοκή στην προεδρία αποδίδουν την επιτυχία στο ότι οι προσδοκίες ήταν πολύ χαμηλές. Ηταν εμφανής η ευχάριστη έκπληξη και η ανακούφιση των εταίρων, όταν διαπίστωσαν ότι όλα δούλευαν ρολόι και παρήγαγαν αποτελέσματα.

Παρατράγουδα, βέβαια υπήρξαν, είχαν όμως να κάνουν κυρίως με τα καθ’ ημάς και την προετοιμασία και σχεδόν καθόλου με τη ροή της προεδρίας.

Το πρόβλημα που ανέκυψε με το «καλημέρα σας» ήταν το Ζάππειο. Το κτίριο ανήκει σε ίδρυμα και διοικείται από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που ορίζεται από το κράτος. Καθόλου δεν την εμπόδισε αυτό να κάνει τη ζωή της προεδρίας δύσκολη.

Η απόφαση, να γίνει ο όγκος των εκδηλώσεων στο Ζάππειο είχε ληφθεί ήδη επί θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών του Δ. Αβραμόπουλου, η Επιτροπή όμως είχε προφανώς διαφορετική γνώμη. Στην αρχή δεν ήθελε να παραχωρήσει το Ζάππειο και ύστερα ζήτησε ένα υπέρογκο ποσό ως ενοίκιο, και προπληρωμή του για όλο τον χρόνο, δηλαδή κάπου 2 εκατ. ευρώ. Χρειάστηκε να παρέμβει προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς στη διοίκηση της Επιτροπής, για να παραχωρηθεί το Ζάππειο στην προεδρία σε μια λογική τιμή (στο 1/4 των αρχικών απαιτήσεων).

Ούτε το ΑΣΕΠ δεν έδειξε κάποια διάθεση να κάνει τη ζωή της προεδρίας εύκολη. Από τους 25 υπαλλήλους που θα προσλαμβάνονταν από τον ιδιωτικό τομέα για το Γραφείο Προεδρίας, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μόνο για 9 τον Φεβρουάριο. Κάπου τότε, το ΥΠΕΞ κατέληξε ότι η διαδικασία δεν είχε πια κανένα νόημα, το Γραφείο Προεδρίας λειτούργησε μόνο με τους 9 ώς το τέλος.

Κάτι που δεν περίμενε κανείς από την Ελλάδα, που τη συνοδεύει η κακή φήμη ότι ζει πάνω από τις δυνατότητές της, ήταν ότι η ελληνική προεδρία θα έσπαγε όλα τα ρεκόρ από άποψη οικονομίας. Από τον προϋπολογισμό της, ύψους 50 εκατ. ευρώ, δεν ξοδεύτηκαν ούτε τα μισά, ήταν η φθηνότερη προεδρία που έγινε ποτέ σε καθεστώς συνθήκης Λισσαβώνας.

Αυτό μαθεύτηκε στο εξωτερικό πολύ ταχύτερα και πολύ ευρύτερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η προεδρία να κατακλύζεται από αιτήματα για μεταφορά τεχνογνωσίας. Οχι μόνον από τους Ιταλούς, που ακολουθούν, αλλά και από τις επόμενες προεδρίες. Μάλιστα τον Μάιο, στην Αθήνα έφτασε αντιπροσωπεία από τη Σλοβακία για να ενημερωθεί επιτόπου πώς τα καταφέραμε. Η σλοβακική προεδρία θα γίνει το 2016.

Κάποια από τα πράγματα που κάναμε μπορούν να αντιγραφούν, όπως π.χ. να μην πληρωθεί καμία υπερωρία, να υπάρξουν πολλές χορηγίες ή να οριστεί επικεφαλής του Γραφείου Προεδρίας κάποιος σαν τον πρέσβη Δ. Τζιρά, που ουδέποτε ενέκρινε κάποια δαπάνη με την πρώτη, και από κοινού με τον αρμόδιο υφυπουργό Δ. Κούρκουλα έφεραν υπουργούς στο σημείο να λένε ευχαριστώ που τους είχαν εγκρίνει 120.000, όταν είχαν ζητήσει 800.000.

Κάποια άλλα δεν αντιγράφονται, όπως π.χ. αυτό που έγινε με τα τυπωμένα πάνελ, μπροστά από τα οποία γίνονται οι δηλώσεις των υπουργών. Σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, αυτά τα πάνελ πετιούνται μετά το πέρας της εκδήλωσης στην οποία αναφέρονται. Στο Ζάππειο χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια, τέσσερις και πέντε φορές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή