Στα δύο για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Στα δύο για το Σύμφωνο Σταθερότητας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες μέρες πριν η ελληνική προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραδώσει τη σκυτάλη στην ιταλική, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, με τον αέρα του μεγάλου νικητή των ευρωεκλογών, είχε ήδη βάλει ψηλά στην ατζέντα του την προώθηση της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Από το πρώτο γεύμα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, οι 28 αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. ξεκίνησαν να συζητάνε τις πιθανές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Ακριβώς επειδή εκφράστηκαν πολλές γνώμες πάνω στο θέμα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ζήτησε να βρεθούν το ίδιο βράδυ οι εκπρόσωποι των αρχηγών των 28 κρατών-μελών για να συμφωνήσουν όλες τις λεπτομέρειες ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος από τη Σύνοδο την επόμενη μέρα.

Ο διάλογος ήταν έντονος, με τους εκπροσώπους να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και να φτάνουν σε συμφωνία λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. Από τη μία Γερμανία με Φινλανδία και Ολλανδία πίεζαν για σεβασμό των κανόνων, ενώ από την άλλη οι Ιταλοί, έχοντας στο πλευρό τους τους Γάλλους πίεζαν για αλλαγές. Ναι μεν να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός του Συμφώνου, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, υποστήριζε ο εκπρόσωπος του κ. Ρέντσι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η στάση που κράτησαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, την επόμενη μέρα, σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιο είπε στον Ματέο Ρέντσι ότι αυτή η αλλαγή ίσως έρχεται λίγο αργά, αφού οι χώρες σε πρόγραμμα έχουν αναγκαστεί να κάνουν όλες τις αλλαγές κάτω από σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και τώρα που έχουν καταφέρει να βγουν στις αγορές και να αποκτήσουν αξιοπιστία δεν θέλουν οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το εγχείρημά τους. Ομως ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει, ενώ για τα μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει για τη μείωση δαπανών του κράτους, ζήτησε να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα μιας χώρας, ένα επιχείρημα που μπορεί να βοηθήσει και τη δική μας χώρα, όπως δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κανένας αρχηγός κράτους-μέλους, ούτε ο ίδιος Ιταλός Ματέο Ρέντσι δεν ζήτησε αλλαγή στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως άλλωστε δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αυτό που φαίνεται από το τελικό χαρτί των συμπερασμάτων είναι πως τελικά βρέθηκε λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές, έχοντας για πρώτη φορά γραμμένο σε χαρτί του Συμβουλίου την ανάγκη επίδειξης μεγαλύτερης ευελιξίας στο ήδη υπάρχον Σύμφωνο.

Η Ελλάδα κέρδισε από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής πολλά σε σχέση με το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Μέχρι τώρα, όπως λέει ανώτατη κυβερνητική πηγή, «απέφευγαν ακόμα και να το συζητάνε και τώρα έγινε προτεραιότητα της Ε.Ε. για τα επόμενα 5 χρόνια».

Για πρώτη φορά οι 28 ηγέτες υιοθέτησαν τον όρο «παράνομη μετανάστευση», τονίζοντας στα συμπεράσματά τους ότι θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπισή της, αλλά και μοίρασμα του βάρoυς της σε όλη την Ε.Ε. Πολύ σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι έγινε σύνδεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως Μαρόκο Τυνησία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, απ’ όπου έρχεται μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών με συγκεκριμένους όρους. Οι χώρες αυτές, για να συνεχίζουν να λαμβάνουν κονδύλια, θα πρέπει να δέχονται την επαναπροώθηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή