Υπουργοί υπό στενή επιτήρηση

Υπουργοί υπό στενή επιτήρηση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με τις προσωπικές τους «δεσμεύσεις» θα έρθουν και οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι, όπως και οι προκάτοχοί τους, καλούνται να ενημερώσουν το «κεντρικό σύστημα» του Μεγάρου Μαξίμου για τις προτεραιότητες, τους στόχους αλλά και τα χρονοδιαγράμματα των προς υλοποίηση δράσεών τους.

Τα σημειώματα που θα δώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου θα τεθούν υπόψη του ΔΗΛΟΣ, του συστήματος παρακολούθησης του ρυθμού υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, το οποίο έχει εγκαταστήσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Δημ. Πτωχός, ο νεότερος του πρωθυπουργικού επιτελείου, με γνώσεις και εξειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν και ο ίδιος επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία του «συστήματος», λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι απλό, παρόμοιο με εκείνα που έχουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο τη βαθμολόγηση των υπουργών, είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του κ. Σαμαρά. Γιατί, ανά πάσα στιγμή, είναι σε θέση να παρακολουθεί την πορεία οποιασδήποτε κυβερνητικής δράσης και να αξιολογεί την απόδοση των υπουργών του.

Για τους γνωρίζοντες, το πρόγραμμα ΔΗΛΟΣ μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα περισσότερους από 1.500 τομείς κυβερνητικού έργου.

Πέραν του ιδίου του πρωθυπουργού, που από το γραφείο του παρακολουθεί την πορεία κάθε κυβερνητικού έργου, μία ομάδα συνεργατών του κ. Σαμαρά τού αποστέλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα memo στο οποίο καταγράφονται οι δείκτες αποδοτικότητας, προκειμένου να υπάρχει συνολική αλλά διαρκής εικόνα για «ένα προς ένα» τα υπουργεία, τους φορείς αλλά και τους οργανισμούς.

Από το 2012

Το πρόγραμμα εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στα τέλη του 2012. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε εγκατασταθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Δημ. Πτωχός. Πριν πάει εκεί, είχε αναπτύξει σημαντική δράση στην ομάδα που αξιοποίησε το Διαδίκτυο και τα social media για να περάσει το μήνυμα Σαμαρά στις διπλές εκλογές του 2012, ενώ λέγεται ότι ήταν πίσω από τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για το ελεύθερο WIFI, τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των startups κ.ά.

Μετά την εγκατάσταση του συστήματος, κάθε υπουργός κλήθηκε να ενημερώσει το «κέντρο» για όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις που σχεδίαζε να υλοποιήσει καθώς και για τον χρόνο υλοποίησής τους. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τα παλαιά και νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «δουλειά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο επί 365 ημέρες τον χρόνο», συνδέεται καθημερινά με το σύστημα και μάλιστα τις πιο… απίθανες ώρες. Ετσι, πολλοί υπουργοί έχουν να το λένε ότι πολλές φορές τους ξύπνησε «μαύρα μεσάνυχτα» για να ρωτήσει «το ένα ή το άλλο» ή για ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα.

Σε επίπεδο πολιτικής, την εικόνα της κυβέρνησης μεταφέρει καθημερινά στον πρωθυπουργό ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτης, ο οποίος είναι επιφορτισμένος όχι μόνο με την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και τη διαχείριση ενδοκυβερνητικών κρίσεων, αλλά και με το βαρύ καθήκον της διατήρησης των συχνά εύθραυστων ισορροπιών με τον κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή