Χωρίς ανταπόκριση το προσκλητήριο από τον ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς ανταπόκριση το προσκλητήριο από τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελεί η εκδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς σε ενιαίο μέτωπο, προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ, ένα «ελπιδοφόρο λιθαράκι» ή θα αποδειχθεί «χωρίς κέρδος κέρατα»; Οι δύο απόψεις αντικατοπτρίζουν τη διαφορετική προσέγγιση στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την απόφαση -με την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής- να κινηθεί αμφίπλευρα σε αναζήτηση συμμαχιών.

Το αντιμνημονιακό πρόσημο διατρέχει οριζόντια την ανταπόκριση στο κάλεσμα του κ. Αλέξη Τσίπρα για τη Μικρή ΔΕΗ. Είναι οι απουσίες, όμως, που «θολώνουν» την προσδοκία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από την οικοδόμηση συμμαχιών για επιμέρους ζητήματα να χτισθεί ο κορμός ενός διακριτού μετώπου απέναντι από την κυβέρνηση, που θα μπορούσε να αποτρέψει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να δώσει σαφές στίγμα για τους εταίρους μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετείχε στην εκδήλωση, δηλώνοντας, ωστόσο, σε επιστολή που απηύθυνε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, την αντίθεσή της στα σχέδια ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση. Η απόφαση καταδεικνύει ότι στο εσωτερικό του κόμματος του κ. Φώτη Κουβέλη δεν έχουν αποσαφηνισθεί οι προθέσεις έναντι μιας διακριτής συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, καθώς ο Περισσός εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει να ανθίσταται στο επίμονο φλερτ του κ. Τσίπρα. Ουσιαστικά οι δύο όμοροι πολιτικά χώροι του ΣΥΡΙΖΑ, προς το κέντρο και προς τα αριστερά του, δεν έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα. Ανταποκρίθηκαν, όμως, οι δυνάμεις της λαϊκής Δεξιάς στο Κοινοβούλιο, οι ΑΝΕΛ, διά της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου κ. Ραχήλ Μακρή και ο κ. Νίκος Νικολόπουλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος. Ηταν εκεί, επίσης, οι κ. Οδυσσέας Βουδούρης και Θοδωρής Παραστατίδης του «Κοινωνία Πρώτα», οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Πάρης Μουτσινάς, οι Στέφανος Μπαγιώργος και Ανδρέας Νεφελούδης της «Αριστερής Προοπτικής», η κ. Λούκα Κατσέλη της «Κοινωνικής Συμφωνίας», ο κ. Γιάννης Τσιρώνης των Οικολόγων Πράσινων, ο κ. Αντώνης Δραγανίγος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο κ. Οθωνας Κουμαρέλος του ΕΠΑΜ, ο κ. Μανώλης Γρηγοριάδης του ΑΚΕΠ, ο κ. Αλέξης Αθανασόπουλος του ΔΗΚΚΙ, ο κ. Νίκος Τόσκας του ΠΡΑΤΤΩ.

Η Κουμουνδούρου εμφανίζεται ευχαριστημένη από την ανταπόκριση, με τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα να σπεύδουν να διευκρινίσουν, πάντως, ότι δεν θα πρέπει να εξάγονται ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς η συμπόρευση αφορά ένα πολύ ειδικό και συγκεκριμένο ζήτημα, επί του οποίου, παρά τις όχι αμελητέες πολιτικές διαφορές τους, οι παραπάνω δυνάμεις φαίνεται ότι μπορούν να συνταχθούν σε ενιαίο μέτωπο. Οι ίδιοι θεωρούν, ωστόσο, ότι η εν λόγω εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματα αναφορικά με τη στρατηγική στενότερων συμμαχιών που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «χωρίς κέρδος κέρατα», καθώς εκτιμά ότι το προς πάσα κατεύθυνση προσκλητήριο, είτε για επιμέρους ζητήματα είτε για κεντρική πολιτική συμμαχία, απειλεί να καταστρέψει το θετικό πρόσημο που έχει επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Τα στελέχη της εκτιμούν ότι μία μετατόπιση προς το κέντρο, μέσω προσεταιρισμού στελεχών που έχουν αποχωρήσει από άλλα κόμματα δεν έχει να προσφέρει κάτι. Η ανάλυσή τους, ειδικότερα, είναι ότι η αδυναμία ανασυγκρότησης του μεσαίου χώρου δεν οφείλεται στο ότι κανένα από τα σχήματα που λειτουργούν εκεί δεν μπορεί να πείσει, αλλά στο ότι τα μεσαία στρώματα έχουν αλλάξει, έχουν φτωχοποιηθεί και ριζοσπαστικοποιούνται είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά. Θεωρούν, δηλαδή, ότι ο μεσαίος χώρος ως διεκδίκηση πολιτική είναι ένα ξεπερασμένο σχήμα, δεν υφίσταται πλέον και ότι το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει για την αξιοπιστία του λόγου και του προγράμματός του, κάτι που δεν εξυπηρετούν τα προς πάσα κατεύθυνση ανοίγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή