Σχέδιο αναθεώρησης συμφωνίας ΤΑP από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδιο αναθεώρησης συμφωνίας ΤΑP από τον ΣΥΡΙΖΑ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία φιλοξενούσας χώρας για τον αγωγό TAP, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στη χώρα τα τελευταία χρόνια και αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, θα αναθεωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και θα τον επαναφέρει υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτά είπε η βουλευτής του κόμματος και εκ των υπευθύνων του τομέα Ενέργειας, Ευγενία Ουζουνίδου, σε συνέδριο για το φυσικό αέριο, παρουσία του CEO της αζέρικης Socar Energy Hellas, Anar Mamadov.

Η κ. Ουζουνίδου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πιθανή κυβέρνηση, θα προβεί σε επανεθνικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ θα επανεξετάσει την όλη συμφωνία για τον TAP ώστε να αλλάξουν οι όροι διέλευσης, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αρνητικούς για τη χώρα. Πέραν αυτών, η κ. Ουζουνίδου είπε ότι δεν επιτρέπεται οι κυβερνήσεις να πωλούν εταιρείες ενέργειας, αφού αυτό δημιουργεί ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. «Μέσω των εταιρειών αυτών η κυβέρνηση μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Mammadov ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής και αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε υποθετικά σενάρια». Ο κ. Mammadov τόνισε ότι «η εταιρεία είναι και θα παραμείνει αφοσιωμένη στις υποχρεώσεις της και στις δεσμεύσεις της συμφωνίας», ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στον ρόλο του Αζερμπαϊτζάν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και πρόσθεσε πως οι συνεργασίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα βοηθήσουν στην ανεξαρτητοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου και ότι η κατασκευή του TAP θα ενισχύσει το εγχείρημα.

Σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ ανέφερε ότι αναμένει την έγκριση της Κομισιόν για τη συμφωνία, κάτι που προσδιόρισε χρονικά ώς τον ερχόμενο Αύγουστο. Στη συνέχεια η Socar θα προχωρήσει τη συμφωνία για την εξαγορά του 66%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή