Στρατηγική έναντι αμφισβητιών από Ευ. Βενιζέλο

Στρατηγική έναντι αμφισβητιών από Ευ. Βενιζέλο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από βουλευτές, υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και παιδικούς φίλους του, ο κ. Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί να προωθήσει τη δική του ατζέντα για την Κεντροαριστερά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ώς τον Σεπτέμβριο το κόμμα του πρέπει να έχει σταθερούς διαύλους επικοινωνίας της «Ελιάς» με προσωπικότητες και κόμματα του χώρου, όπως η ΔΗΜΑΡ, ει δυνατόν και πέρα από αυτήν (δηλ. το «Ποτάμι»). Οι αποφάσεις που καλείται ο κ. Βενιζέλος να πάρει δεν είναι εύκολες, καθώς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προωθηθεί αυτός ο διάλογος ποικίλλουν.

Οι διαφωνίες είναι ποικίλες και προέρχονται από πολλές κατευθύνσεις. Ουκ ολίγοι θεωρούν ότι ο κ. Βενιζέλος απλώς διαπιστώνει ότι ήδη υπάρχουν επαφές μεταξύ βουλευτών οι οποίοι ανήκουν στην παπανδρεϊκή πτέρυγα με συναδέλφους τους της ΔΗΜΑΡ και επιθυμεί να προκαταλάβει πιθανές συμμαχίες ερήμην του. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να υπάρχουν και διαφωνίες για το άνοιγμα του κ. Βενιζέλου προς το «Ποτάμι». Αρκετοί θεωρούν ότι το «Ποτάμι» πρέπει να αντιμετωπιστεί επιθετικά, καθώς χρησιμοποιεί τακτικές «εισοδισμού» ακριβώς για να χρησιμοποιήσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλες τις βαθμίδες προκειμένου να αποκτήσει πολιτική υπόσταση. Τη συγκεκριμένη άποψη φαίνεται ότι είχε και ο κ. Δατσέρης, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με τον κ. Βενιζέλο, καθώς διέκοψαν σχεδόν κάθε επικοινωνία ήδη από τα μέσα του Μαΐου, δέκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Επί του πρακτέου, το επόμενο σημαντικό βήμα που σχεδιάζει ο κ. Βενιζέλος προς την κατεύθυνση του διαλόγου για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς αφορά τη σύσταση της λεγόμενης ομάδας επαφής. Και αν για τον κ. Βενιζέλο είναι σχετικά απλό να εντοπίσει πρόσωπα τα οποία τάσσονται αναφανδόν υπέρ του εμπλουτισμού της «Ελιάς» (όπως οι κ. Π. Καψής, Ν. Μπίστης κ.ά.), το έργο είναι δυσκολότερο όταν απευθύνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα επαφής στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το Πολιτικό Συμβούλιο δίχως να διαταράξει τις ήδη εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες. Και τούτο, καθώς στο Πολιτικό Συμβούλιο περιλαμβάνονται πρόσωπα της επιρροής του (Τόνια Αντωνίου), του κ. Ν. Ανδρουλάκη (Α. Σαουλίδης, Π. Αλαμάνος), παπανδρεϊκοί (Θ. Μωραΐτης, Μιχ. Καρχιμάκης), αλλά και πρωτοκλασάτοι όπως οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης και Φώφη Γεννηματά.

Χαμηλοί τόνοι

Κατά τα λοιπά, χθες από τη Χαρ. Τρικούπη έσπευσαν να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «καρικατούρα». Ο κ. Δ. Καρύδης τόνισε χθες ότι «δεν υπάρχει θέμα» με τον υπουργό Μεταφορών, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ «γι’ αυτό και ο ίδιος έχει χρέος μαζί με όλα τα άλλα στελέχη να ανεβάσουν την απήχηση του κόμματος στην κοινωνία». Υπέρ του κ. Βενιζέλου ετάχθη χθες ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος εκτίμησε (ΑΠΕ) ότι «όποιος θέτει ζήτημα ηγεσίας σήμερα κάνει κακό». Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε επίσης ότι σκοπός της «Ελιάς» και του ΠΑΣΟΚ είναι, πλέον, να γραφτεί μία «μεταμνημονιακή σελίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή