Αντίστροφη μέτρηση για επίταξη

Αντίστροφη μέτρηση για επίταξη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Διαστάσεις μείζονος πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης λαμβάνει το σχέδιο νόμου για τη Μικρή ΔΕΗ, ενώ το Μαξίμου αναμένει τη σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η διοίκηση της ΔΕΗ εναντίον των απεργών προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά του. Εφόσον κηρυχθεί η απεργία παράνομη ή καταχρηστική και δεν υπάρξει συμμόρφωση των απεργών, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως, «εντός ωρών» είναι η φράση κυβερνητικού στελέχους, στην επίταξη των υπηρεσιών, του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, προκειμένου να μπει τέλος στην «ηλεκτρική ομηρία» της χώρας.

Το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί από το Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής και η δικομματική βρίσκεται έναντι της προφανούς επιδίωξης του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει, μέσω της ΔΕΗ, ένα πολιτικό, αντικυβερνητικό μέτωπο «μακράς απόδοσης», με τον ίδιο επικεφαλής. Και ως τέτοια αντιμετωπίζεται και η πρότασή της Κουμουνδούρου για δημοψήφισμα.

Καθώς αρκετοί από τους κορυφαίους της Ν.Δ. «λάμπουν διά της απουσίας τους» από τη μάχη και το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη η κυβ. εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, χθες παρενέβη με δημόσια δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού Δ. Σταμάτης. «Η πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα δεν είναι να συγκεντρώσει 120 βουλευτές για να προκαλέσει δημοψήφισμα τάχα για τη ΔΕΗ, που άλλωστε θα χρειαζόταν 180 ψήφους για να εγκριθεί…» σημείωσε ο κ. Σταμάτης και προσέθεσε: «Αυτό που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Και δεν διστάζει, για να πετύχει τον σκοπό του, να παριστάνει τάχα τον επαναστάτη του διακόπτη της ΔΕΗ. Χωρίς να σκέφτεται ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις ούτε τον τουρισμό μας ούτε και τους Ελληνες πολίτες». Η δήλωση Σταμάτη, που εκφράζει απολύτως τις θέσεις του πρωθυπουργού, έχει στόχο να καταστήσει «πολιτικά επώδυνη» και εκλογικά ριψοκίνδυνη για τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη συμπόρευσή τους με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας («θέλει να εγκλωβίσει τα άλλα κόμματα σε μια στρατηγική αποτυχίας εκλογής Προέδρου, προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές», ανέφερε στον 984) αλλά και ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδ. Παπαμιμίκος καθώς Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με στόχο την ανάσχεση της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ και την απομόνωση των συνδικαλιστών. Ως προς την επίταξη, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως, όσες φορές το Μαξίμου επέδειξε πυγμή έναντι οργανωμένων συνδικαλιστικών ομάδων, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν θετική.

Παρέμβαση Κυρ. Μητσοτάκη

Υπέρ της άμεσης «πολιτικής κινητοποίησης» των απεργών της ΔΕΗ, χωρίς η κυβέρνηση να αναμένει να φανούν οι συνέπειες μιας μακράς απεργιακής κινητοποίησης, τάχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, επιφυλάσσοντας μάλιστα αιχμές για την επικοινωνιακή απουσία της κυβέρνησης. «Mε μπροστάρηδες τους αρμόδιους υπουργούς, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει εντονότερη προσπάθεια να εξηγήσει στους πολίτες γιατί προχωράμε σε αυτή την κίνηση», επισήμανε (MEGA) ο κ. Μητσοτάκης, υπαινισσόμενος σαφώς ελλιπή εμπλοκή των κορυφαίων στελεχών στην πολιτική και επικοινωνιακή μάχη για τη ΔΕΗ.

Ως προς τις κινητοποιήσεις, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε, όπως προειπώθηκε, με σκληρή γραμμή. «H άποψή μου είναι ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές παρατεταμένες διακοπές ρεύματος σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα… δεν ανήκει η ΔΕΗ στους συνδικαλιστές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει γρήγορα: «Θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά; Δεν γνωρίζουμε τι έρχεται;» κατέληξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή