Φρένο από το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα

Φρένο από το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κενό φαίνεται να πέφτει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει 120 βουλευτές γύρω από την πρότασή του να γίνει δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ». Και αυτό, γιατί παρά την αισιοδοξία των κορυφαίων στελεχών του κόμματος ότι οι 120 υπογραφές θα συγκεντρωθούν ώστε να συζητηθεί η πρόταση – «νομίζω ότι οι 120 είναι πραγματικότητα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Π. Σκουρλέτης (Αθήνα 9.84), η στάση του ΚΚΕ δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Στη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας δήλωσε «κατηγορηματικά αντίθετος» με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ θέλει μεν δημοψήφισμα, αλλά για την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας.

Για το τι απάντησε ο κ. Τσίπρας στον κ. Κουτσούμπα επί τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε δύο ανακοινώσεις με διαφορετικό περιεχόμενο. Η πρώτη ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με τη διεξαγωγή του». Στη δεύτερη, ωστόσο, είχε προστεθεί πριν από αυτό ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση να συμπεριλαμβάνονται και οι προηγούμενοι νόμοι που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και ότι η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας», δηλαδή ότι συζητάει ακόμα και αυτό.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η προσθήκη -που πάντως έρχεται σε αντίθεση με τον δεδηλωμένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κουμουνδούρουαποβλέπει στο να αυξήσει την πίεση προς το ΚΚΕ, ώστε αν τελικώς οι βουλευτές του αρνηθούν να συνυπογράψουν την πρόταση για το δημοψήφισμα, να τους επιρρίψουν ευθύνες.

Πιο σαφή είναι τα πράγματα με τους ΑΝΕΛ, καθώς ύστερα από επικοινωνία του με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Π. Καμμένος δήλωσε, έπειτα από συνεννόηση με τους κ. Ν. Νικολόπουλο και Γ. Δημαρά, ότι «οι ΑΝΕΛ συμφωνούμε με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ». Η ανακοίνωση δεν προκαλεί διαφωνίες στο κόμμα, είναι ωστόσο αμφίβολο αν τα προερχόμενα από την Κεντροδεξιά στελέχη που είχαν εκφραστεί εναντίον της σύμπλευσης ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή ώς το τέλος. Τα στελέχη αυτά αισθάνονται άλλωστε διαχρονικά μια αντιπαλότητα με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τ. Κουίκ είπε στην «Κ» πως, αν και δεν διαφωνεί με την ανακοίνωση του προέδρου, δεν μπορεί να λέει άλλα από αυτά που έλεγε ως δημοσιογράφος και ότι διαφωνεί ριζικά με κινητοποιήσεις που προκαλούν διακοπές ρεύματος στην τουριστική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης (πλην Χρυσής Αυγής) τις επόμενες μέρες, για να συζητηθεί το δημοψήφισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Κ.Ο. των ανεξάρτητων βουλευτών, Π. Μουτσινά, και στη συνέχεια εκείνος και οι κ. Ν. Σταυρογιάννης, Γ. Κασαπίδης, Μ. Μπόλαρης προχώρησαν σε κοινή δήλωση, με την οποία ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή