Αλλη «ανάγνωση» από ΔΗΜΑΡ – «Ποτάμι»

Αλλη «ανάγνωση» από ΔΗΜΑΡ – «Ποτάμι»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η πρώτη ουσιώδης πολιτική διαφορά του «Ποταμιού» και της ΔΗΜΑΡ σε ένα μείζον θέμα της επικαιρότητας έγινε ορατή χθες, καθώς ο μεν κ. Φ. Κουβέλης συμφώνησε με τον κ. Αλ Τσίπρα στην προσπάθεια παρεμπόδισης της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ, αντιθέτως, ο κ. Στ. Θεοδωράκης τάχθηκε σαφώς υπέρ της κυβερνητικής επιλογής, βάζοντας απλώς τον όρο να διασφαλισθεί όφελος για τους καταναλωτές από την πώληση.

Στην τηλεφωνική συνομιλία των κ. Τσίπρα και Κουβέλη, ο τελευταίος συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να καταβάλουν από κοινού προσπάθεια συγκέντρωσης 120 ψήφων στη Βουλή για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ. Με άλλα λόγια, δεσμεύθηκε ότι αυτή θα είναι η εισήγησή του στους 12 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσουν από κοινού τη Δευτέρα. Το μόνο που ζήτησε από τον κ. Τσίπρα είναι στο ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα να είναι σαφές ότι τα δύο κόμματα αντιτίθενται στη διάσπαση της ΔΕΗ, όπως την προωθεί η κυβέρνηση και όχι γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την απελευθέρωση της ενέργειας. Και στο πλαίσιο αυτό οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν τις αμέσως επόμενες μέρες να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών τους ομάδων προκειμένου να σχεδιάσουν τις φθινοπωρινές κινήσεις τους, καθώς η σχετική συζήτηση δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν από τις 6 Οκτωβρίου, οπότε και θα συνέλθει εκ νέου η ολομέλεια της Βουλής. Σημειωτέον, δε, ότι στην Αγ. Κωνσταντίνου αναγνώριζαν χθες ότι είναι αδύνατη η έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής (όπως επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ), δεδομένου ότι αυτό απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της διάσκεψης των προέδρων που «ελέγχει» η κυβέρνηση και εξ αυτού του λόγου, θερινή ολομέλεια έχει προκύψει μόνον δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Στις πρόωρες εκλογές του 2007 και στην επίσκεψη του Τζορτζ Μπους (του μεγαλύτερου) στην Αθήνα.

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος κινήθηκε χθες το «Ποτάμι». Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη όχι μόνον τόνιζαν ότι «πρέπει να δοκιμάσουμε τους ιδιώτες στην ενέργεια», αλλά εξέφραζαν την ελπίδα τους να μπουν επενδυτές «προκειμένου το εφησυχασμένο κομματικό Δημόσιο να αποκτήσει επιτέλους τον ανταγωνιστή του». Οι μόνοι όροι που έθεσε το «Ποτάμι» είναι να διασφαλισθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, να γίνουν πραγματικές επενδύσεις ώστε να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και να εξασφαλισθεί ότι σε εύλογο χρόνο θα υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το κέρδος της κοινωνίας και όχι τα κυκλώματα που εξυπηρετούν τη ΔΕΗ», έλεγαν συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή