Παράνομη η απεργία στη ΔΕΗ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη κίνηση των απεργών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναμένει η κυβέρνηση, προκειμένου να πραγματοποιήσει, εφόσον απαιτηθεί, την απόφασή της για χρήση του άρθρου 41 του Ν. 3536/2007 που αφορά την επίταξη των υπηρεσιών του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ. Η απεργία της ΓΕΝΟΠ κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση που εκδόθηκε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ. Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ είχαν προγραμματίσει έκτακτη σύσκεψη μετά την έκδοση της απόφασης προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους . Πάντως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Στ. Ρέλλιας, είχε νωρίτερα σπεύσει να επισημάνει πως «σε περίπτωση που βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία, υπάρχουν νόμιμοι τρόποι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις».

Δεν αποκλείεται οι συνδικαλιστές να επιζητήσουν κάλυψη από τη ΓΣΕΕ, ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί τέλος στην «ηλεκτρική ομηρία» της κοινωνίας και της οικονομίας, ακόμη κι αν πρόκειται μόνον για τα πρώτα 24ωρα της απεργιακής κινητοποίησης. «Τα φύλλα πορείας είναι έτοιμα αν χρειαστεί», ήταν η σχετική αναφορά συνομιλητών του πρωθυπουργού, οι οποίοι και αναδείκνυαν τους κινδύνους που θα συνεπαγόταν μια στάση αναμονής εκ μέρους της κυβέρνησης. «Τι θα συμβεί αν σε μια επόμενη διακοπή υπάρξει ένα δυστύχημα ή έστω καταστραφεί το εμπόρευμα μιας επιχείρησης, ακόμη και μικρής;», ήταν το ερώτημα που έθεταν, προκειμένου να αιτιολογήσουν την ανάγκη ταχείας αντίδρασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Για του λόγου το αληθές, ο αρμόδιος υπουργός υπέγραψε απόφαση για την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων στο Εθνικό Τυπογραφείο, προκειμένου, αν χρειαστεί, να εκδοθεί η απόφαση επίταξης των υπηρεσιών του προσωπικού της ΔΕΗ και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι δεν θα αποδεχθούν καταστρατήγηση της δικαστικής απόφασης, προσθέτοντας ότι μόνο μια ενδεχόμενη δήλωση των συνδικαλιστών ότι οι εφεξής κινητοποιήσεις τους δεν θα περιλαμβάνουν διακοπές ρεύματος είναι πολιτικά ανεκτή. Ωστόσο, οι συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν παραγνώριζαν και την παράμετρο των συνδικαλιστικών ισορροπιών. Σημείωναν, δηλαδή, ότι θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου μεγέθους να αναδιπλωθούν οι συνδικαλιστές. Αντιθέτως, θεωρούσαν ως πλέον πιθανό το σενάριο της παράτασης των απεργιακών κινητοποιήσεων, με όποια μορφή, προκειμένου να «εκβιάσουν» την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη, προσφέροντας έτσι έναν εύσχημο και «αγωνιστικό» τρόπο τερματισμού της απεργίας.

Ως προς την πολιτική παράμετρο, τα κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν και χθες στην προσπάθεια ακύρωσης της πρότασης Τσίπρα για δημοψήφισμα. Βασικός στόχος είναι να αποτραπεί η δημιουργία προϋποθέσεων συγκρότησης αντιπολιτευτικού – αντικυβερνητικού μετώπου υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πλην ΚΚΕ, που έχει εμπειρία στους τακτικούς χειρισμούς, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ ήδη έσπευσαν να μπουν κάτω από την ομπρέλα της Κουμουνδούρου, γεγονός που έκανε την κυβέρνηση να ομιλεί για «πολιτική αυτοκτονία» των δύο κομμάτων. «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ελέγξει και να επιβληθεί στο ίδιο του το κόμμα, αλλά φιλοδοξεί να κυριαρχήσει και να ηγεμονεύσει όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οδηγώντας τα σε πολιτική αυτοκτονία», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή