Συνεχίζει την απεργία η ΓΕΝΟΠ παρά την επιστράτευση

Συνεχίζει την απεργία η ΓΕΝΟΠ παρά την επιστράτευση

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

"Ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας, γι' αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί", ανακοίνωσε απόψε η ΓΕΝΟΠ, μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Κατά πληροφορίες, προτάσεις να αγνοήσουν ή "να σκίσουν" οι εργαζόμενοι τα φύλλα επίταξης δεν υιοθετήθηκαν. Ωστόσο ο Νίκος Φωτόπουλος, πρώην πρόεδροις της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, εκ των εισηγητών αυτής της πρότασης δήλωσε δημόσια ότι θα σκίσει το δικό του φυλλάδιο, προκαλώντας τον πρωθυπουργό "να τον απολύσει".

Η ΕΕ της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους και προσθέτει:

Επιστράτευση

Στην «επίταξη των υπηρεσιών» των απεργών της ΔΕΗ προχώρησε η κυβέρνηση, μετά και την χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΓΕΝΟΠ.

H προαναγγελθείσα απόφαση ήρθε μετά τις δημόσιες δηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών ότι η κινητοποίηση θα συνεχιστεί, παρά τη χθεσινή δικαστική εντολή. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είχε ήδη καταλήξει στην επόμενη κίνησή του και, όπως χαρακτηριστικά λεγόταν, μόνη περίπτωση να μην υπήρχε κινητοποίηση των απεργών θα ήταν οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις να μην περιλαμβάνουν… διακοπές ρεύματος.

Ωστόσο, θα συνιστούσε πολιτική έκπληξη ενώ θα ήταν και συνδικαλιστικά αδιανόητο να υποχωρήσουν οι συνδικαλιστές μετά από ένα μόνον 48ωρο απεργίας, εκτίμηση που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Νωρίς σήμερα το πρωί η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε την πολιτική κινητοποίηση του προσωπικού της Επιχείρησης. «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Σε δήλωση προέβη και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου,  η οποία τόνισε ότι «ο σεβασμός και η εφαρμογή των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων είναι πρώτιστη αρχή της Δημοκρατίας.Η κυβέρνηση οφείλει να λειτουργεί ως θεματοφύλακας αυτής της αρχής και να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον.Και δεν θα επιτρέψει σε μια υποκινούμενη φωνασκούσα μειοψηφία να επιβάλλει την άποψή της, να πλήξει την Ελληνική Οικονομία και τον τουρισμό, ούτε να ταλαιπωρήσει τους Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Ούτε ο Ελληνικός λαός».

Η διαδικασία διανομής των «φύλλων επίταξης» αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και πλέον μένει να φανεί ποιά θα είναι η αντίδραση των συνδικαλιστών και αν η αντιπαράθεση περί τη «μικρή ΔΕΗ» θα λάβει διαφορετικό χαρακτήρα, που θα καθιστά δυσχερή τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση. Αν δηλαδή θα υπάρξει συνδικαλιστικών ομοσπονδιών ή κινητοποίηση τοπικών ομάδων, εκτός ΔΕΗ, προς αποκλεισμό των εγκαταστάσεων της Επιχείρησης. Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα πράξει ό,τι απαιτείται για την ομαλή λειτουργία της ΔΕΗ και την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ της επιστράτευσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή