Ρηματική διακοίνωση Αθήνας προς Λευκωσία

Ρηματική διακοίνωση Αθήνας προς Λευκωσία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή ρηματική διακοίνωση προς την Κυπριακή Δημοκρατία επέδωσε χθες η ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία, ζητώντας από το κυπριακό ΥΠΕΞ να ξεκαθαρίσει άμεσα τη στάση του σε σχέση με τις αιτιάσεις της Κυπρίας ευρωβουλευτού κ. Ελένης Θεοχάρους. Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας, η κ. Θεοχάρους είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στον κ. Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ επέδειξε «απαράδεκτη αδράνεια» στη διάρκεια του συμβουλίου σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας και ότι δεν αντέδρασε σε προσβλητική δήλωση που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στο συμβούλιο σύνδεσης. Επ’ αυτού αντέδρασε η ελληνική πλευρά. Το πνεύμα της ρηματικής διακοίνωσης που επιδόθηκε στη Λευκωσία ήταν ότι η συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτηση της ευρωβουλευτού του κυβερνώντος ΔΗΣΥ προσβάλλει την Ελλάδα και την προεδρία, ενώ διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα. Επίσης, ότι στο συμβούλιο σύνδεσης και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε έγινε αναλυτική αναφορά από τον κ. Βενιζέλο σε όλα όσα αφορούν στην υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντί της. Σε ό,τι δε αφορά το έγγραφο, αναφέρεται ότι κατατέθηκε μετά τη λήξη του συμβουλίου και συνεπώς, ο Ελληνας ΥΠΕΞ δεν μπορούσε να γνωρίζει το περιεχόμενό του.

Το κυπριακό ΥΠΕΞ ανταποκρίθηκε άμεσα στη ρηματική διακοίνωση. Με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η ελληνική προεδρία χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου».

Διευκρινίζει ακόμη ότι «η ελληνική προεδρία και ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Βενιζέλος χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή