«Δύσκολες» συνεδριάσεις ενόψει στο ΠΑΣΟΚ

«Δύσκολες» συνεδριάσεις ενόψει στο ΠΑΣΟΚ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα διεργασιών και ενδοκομματικών συζητήσεων προμηνύεται για το ΠΑΣΟΚ αυτή που ξεκινάει αύριο. Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Δευτέρας και στην Κεντρική Επιτροπή του επόμενου Σαββάτου, αναμένεται να κυριαρχήσει η συζήτηση για το μέλλον του κόμματος, κεντρικό σημείο στην οποία αποτελεί η φύση του συνεδρίου του φθινοπώρου. Οπως είναι γνωστό, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει διχασμός περί του αν πρέπει να προηγηθεί ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, πριν από εκείνο που θα αφορά το σύνολο της Κεντροαριστεράς, ή αν απλώς ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να προωθήσει μια συνάντηση της «Ελιάς» και όσων προσωπικοτήτων επιθυμούν να συμμετάσχουν στη νέα προσπάθεια. Εκ των πραγμάτων, η συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων έχει επηρεαστεί και από τη «διαδοχολογία» η οποία ανακινείται εκ νέου.

Οι «πρωτοκλασάτοι»

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ωστόσο θα συνοδεύεται από συνολικές αλλαγές στη στρατηγική του κόμματος, έχουν θέσει εμμέσως ή ευθέως σχεδόν όλοι οι λεγόμενοι «πρωτοκλασάτοι» (Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Φώφη Γεννηματά, Κ. Σκανδαλίδης), βουλευτές, στελέχη, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και, εσχάτως, ο κ. Ι. Δατσέρης, προσωπικός φίλος του κ. Βενιζέλου από τα εφηβικά χρόνια του στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είναι εξοργισμένος με την κατάσταση. Και τούτο διότι, πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις ή τα διαρκή μυστικά δείπνα μεταξύ βουλευτών και στελεχών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε τάσεις και απόψεις οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Σε αυτήν τη φάση ο μόνος συμπαραστάτης του κ. Βενιζέλου στο εσωτερικό του κόμματος είναι ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος, άλλωστε, αντιμετωπίζεται από τα περισσότερα προβεβλημένα στελέχη στο ΠΑΣΟΚ με καχυποψία, αν όχι εχθρικότητα.

Κάτω από τον κ. Βενιζέλο συνασπίζονται πρόσωπα όπως οι κ.κ. Ι. Μανιάτης, Π. Καψής, Χρ. Πρωτόπαπας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Τόνια Αντωνίου και Αθηνά Δρέττα. Εν ολίγοις, όλοι όσοι θεωρούν ότι η «Ελιά» είναι ο μόνος τρόπος βιώσιμης μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ και των συνεργαζόμενων κινήσεων. Τα ποικίλα τραπεζώματα και, κυρίως, αυτό που έγινε στο σπίτι της κ. Χριστοφιλοπούλου στη Δροσιά πριν από λίγες ημέρες, με τους προαναφερθέντες, δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, αλλά κατά κύριο λόγο εξυπηρετούσε επικοινωνιακούς σκοπούς ως αντίβαρο στα δείπνα που τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ως κύριο μενού το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αλλά και του κ. Βενιζέλου. Σε αυτό το δείπνο μπήκαν οι πρώτες αράδες σε ένα κείμενο που θα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας μεγάλης «Ελιάς». Την ίδια στιγμή στελέχη της παπανδρεϊκής πτέρυγας εξακολουθούν να διατηρούν την κινητικότητά τους. Οι κ. Φιλ. Σαχινίδης, Ν. Σηφουνάκης, Θ. Μωραΐτης αλλά και πρώην βουλευτές όπως οι κ. Γ. Πεταλωτής και Μ. Οθωνας συνομιλούν τακτικά. Εκ των παπανδρεϊκών που τοποθετούνται πλέον δημοσίως ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι και ο κ. Π. Γερουλάνος, ο οποίος θέτει ζήτημα συνολικής αλλαγής στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή