ΠΑΣΟΚ: «Συνέδριο Δημοκρατικής Παράταξης»

ΠΑΣΟΚ: «Συνέδριο Δημοκρατικής Παράταξης»

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνη απόφαση για τη «διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» έλαβε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση προκειμένου να συγκεραστούν οι πολλές αντικρουόμενες απόψεις. Αποτελεί προϊόν σύνθεσης διαφορετικών τοποθετήσεων, ώστε να προχωρήσει η άποψη περί σύστασης τρίτου πόλου, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί και η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση προέκυψε από την πολύωρη συζήτηση, καθώς στην αρχική εισήγησή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε περιοριστεί στην ανακοίνωση μιας συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου (η οποία θα πραγματοποιηθεί, αλλά θα έχει καθαρά επετειακό χαρακτήρα), τονίζοντας ότι οι ενδοκομματικές κινήσεις θα εξαρτηθούν από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, αποστροφή που κρύβει την υπόνοια πως υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών. Μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την απόφαση που εισηγείται το Πολιτικό Συμβούλιο και θα τεθεί στην έγκριση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το συνέδριο του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της βάσης, καθώς οι πολίτες που ανήκουν στον χώρο καλούνται να αυτοοργανωθούν. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά οι σημερινές τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα πάψουν να υφίστανται με τη σημερινή μορφή και σύνθεση και θα αντικατασταθούν από εκείνες που θα προκύψουν από την κινητοποίηση των πολιτών που επιθυμούν. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι επ’ αυτού θα συγκροτηθεί μια εθνική οργανωτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη. Στην οργανωτική επιτροπή θα εκπροσωπούνται, όπως είπε, «άλλοι χώροι, φορείς, οντότητες», ενώ θα υπάρχει περιθώριο να προστεθούν «πρόσωπα εμβληματικά τα οποία θέλουν να στρατευθούν ή να επαναστρατευθούν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια». Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης ο κ. Βενιζέλος, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του, απέφυγε να αναφερθεί στον όρο «Ελιά», αντιθέτως άπαντες μιλούσαν για τη «Δημοκρατική Παράταξη».

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος άφησε ενδοκομματικές αιχμές μιλώντας για τη συμπεριφορά στελεχών που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών «υπονόμευσαν την προσπάθειά μας». Αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις τις οποίες επιθυμούν να δρομολογήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2009. Και άφησε έμμεσες αιχμές κατά του κ. Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του «γιατί κι εμείς το 2009 προκαλέσαμε εκλογές με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας». Διευκρίνισε, βέβαια, ότι η αυτοκριτική αφορά και τον ίδιο καθώς και εκείνος είχε αγωνιστεί σε εκείνη τη γραμμή. Αποτέλεσμα εκείνης της τακτικής, όπως είπε, ήταν το ΠΑΣΟΚ «να αναλάβει όλο το δυσανάλογα μεγάλο βάρος διαχείρισης της κρίσης».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «κατάρα της εσωστρέφειας», ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση περί διαδοχής του περιέγραψε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως «εθνικής ανάγκης». Μάλιστα, τόνισε ότι δική του προτεραιότητα είναι τα μείζονα ζητήματα τα οποία αφορούν τη χώρα και επισήμανε ότι η αρχηγία του ΠΑΣΟΚ δεν θυμίζει σε τίποτε τις «ηγεσίες πολυτελείας» του παρελθόντος, όταν ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

 Ο κ. Ευ. Βενιζέλος Ευθύς εξαρχής, μετά την πρώτη εισήγηση του κ. Βενιζέλου, έγινε εμφανές ότι μια ομάδα στελεχών επιθυμούσε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για το συνέδριο. Οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, Θ. Μωραΐτης, Μιχ. Καρχιμάκης και Τόνια Αντωνίου ζήτησαν να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να αποσυνδεθεί το χρονοδιάγραμμα των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων από την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

Συνεδρίαση με πολλές αιχμές

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος ουσιαστικά προχώρησε στη συμβιβαστική πρόταση που αποτέλεσε το προσχέδιο της χθεσινής απόφασης, επισήμανε ότι «το γαϊτανάκι ΠΑΣΟΚ ή “Ελιά” μπορεί να αποβεί ολέθριο», καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κίνδυνο οριστικής διάσπασης». Επ’ αυτού επισήμανε ότι κατά την προσωπική άποψή του η απάντηση είναι «και ΠΑΣΟΚ και “Ελιά”». Ζήτησε, μάλιστα, ανασυγκρότηση της παράταξης «μόνο μέσα από νέα δυναμική επανεκκίνηση του χώρου της Κεντροαριστεράς στη βάση μιας νέας ολοκληρωμένης και αυτόνομης στρατηγικής». Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε, ακόμη, ότι «δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται συνεχώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη τετελεσμένων». Και επέμεινε υπέρ της ομοφωνίας, διαφορετικά, όπως είπε, στο συνέδριο θα ετίθετο ζήτημα μειοψηφίας ή πλειοψηφίας, κάτι που πιθανόν να άνοιγε συζητήσεις με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε, και μάλιστα διαφώνησε επ’ αυτού με τον κ. Βενιζέλο, να παράγεται πολιτική και όχι παραπολιτική. Περιέγραψε την «Ελιά» ως «αναγκαστική προεκλογική επιλογή» η οποία δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γεννηματά ζήτησε, επίσης, να σταματήσουν οι ένθεν και ένθεν διαρροές, υπέρ του ΠΑΣΟΚ ή της «Ελιάς», ως βλαβερές για την παράταξη.

Ο κ. Μωραΐτης ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να διευκρινίσει τι εννοεί όταν αναφέρεται σε «πέμπτη φάλαγγα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν εννοούσε τον κ. Μωραΐτη, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε «ανοιχτό δημοκρατικό ιδρυτικό συνέδριο, πορείας, με ταυτότητα θέσεων, στρατηγικής και ηγεσίας». Ο κ. Μωραΐτης άφησε αιχμές εναντίον του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και η κ. Αντωνίου, η οποία χαρακτήρισε τον κ. Ν. Ανδρουλάκη «γραμματέα μερικής απασχόλησης».

Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος πρότεινε να πραγματοποιηθεί το συνέδριο μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δήλωσε ότι αισθάνεται «προσωπικά ΠΑΣΟΚ και όχι “Ελιά”».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή