Στροφή από Φ. Κουβέλη υπό την πίεση των διαφωνούντων

Στροφή από Φ. Κουβέλη υπό την πίεση των διαφωνούντων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την αποδοκιμασία μιας προσωπικής του επιλογής και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα γνώρισε χθες ο κ. Φ. Κουβέλης, καθώς πέντε από τους 12 βουλευτές του απέρριψαν την πρότασή του να συνυπογράψει η ΔΗΜΑΡ την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόκληση δημοψηφίσματος για τη Μικρή ΔΕΗ. Ηταν τέτοια η έκπληξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ που εξαναγκάστηκε να μεταβάλει πλήρως την αρχική του πρόταση, να αντιπροτείνει στο κόμμα του να καταθέσει δική του πρόταση για δημοψήφισμα, αλλά και να υποχρεωθεί να δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου σε μια εμφανή του προσπάθεια να εξηγήσει την άτακτη υποχώρησή του. Οι πέντε βουλευτές που αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ο. με την Εκτ. Επιτροπή κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι κ. Σπ. Λυκούδης, Θ. Ψύρας, Κατ. Μάρκου και οι απόντες Γρ. Ψαριανός και Νίκη Φούντα που είχαν διαμηνύσει την επιλογή τους. Μάλιστα ο κ. Σπ. Λυκούδης δεν περιορίστηκε μόνον να προϊδεάσει τον κ. Κουβέλη για τη στάση του, αλλά και να τον εκθέσει ενώπιον όλων λέγοντάς του ότι δεν «θα συμπράξει στην προοπτική να γίνει τσόντα των παιχνιδιών εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως στην πολιτική αυτοκτονία της ΔΗΜΑΡ». Η παρέμβαση Λυκούδη βρήκε σύμφωνους την κ. Μάρκου και τον κ. Ψύρα, ενώ ακόμη και η κ. Ρεπούση διετύπωσε επιφυλάξεις για το αν η σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται εντέλει κατά της ΔΗΜΑΡ.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Κουβέλης εξαναγκάστηκε να αντιπροτείνει η ΔΗΜΑΡ να καταθέσει ξεχωριστή εισήγηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για να γίνουν ευκρινείς οι διαφορές της από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η πρότασή του αυτή αποδοκιμάστηκε από βουλευτές και μέλη της Ε.Ε. Με συνέπεια να προκληθεί πλήρης σύγχυση για την οριστική επιλογή της ΔΗΜΑΡ την οποία ο κ. Κουβέλης επιχείρησε να διασκεδάσει σε συνέντευξη Τύπου υποστηρίζοντας ότι «η κατάθεση ξεχωριστής πρότασης της ΔΗΜΑΡ σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνει τη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των 120 βουλευτών» που επιζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε μάλιστα ότι «στον αριθμό των 120 βουλευτών δεν συναριθμούμε τη Χρυσή Αυγή».

Η τελευταία αυτή διευκρίνιση του κ. Κουβέλη ήταν που προκάλεσε αρνητικά σχόλια των ενδοκομματικών επικριτών του που αναρωτιόντουσαν με ποιο επιχείρημα θα εξαιρέσει η ΔΗΜΑΡ τις ψήφους της Χ.Α. από τον στόχο να συγκεντρωθούν 120 βουλευτές όταν και εκείνη ζητεί πλέον να συναθροισθούν οι ψήφοι της, χρησιμοποιώντας άλλο σκεπτικό απ’ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ανάλογη σύγχυση εξέπεμψε χθες η ΔΗΜΑΡ και για τον διάλογο της Κεντροαριστεράς καθώς η Αγ. Κωνσταντίνου αποφάσισε να στείλει δύο επιστολές πρόσκλησης. Μία στο ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι» και άλλη μία στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τους ενδοκομματικούς αντιπάλους του κ. Κουβέλη «πολιτικά εσφαλμένο», καθώς ένα κόμμα του 1,2% εμφανίζεται να επιζητεί αμφίπλευρη διεύρυνση, θέτοντας μάλιστα και όρους για το πώς αυτή πρέπει να γίνει…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή